Громадянський спротив є важливою складовою у боротьбі проти Росії

Ворог захопив частину нашої території, але Україна не зникне, доки українці залишатимуться українцями. Подивимося як можуть діяти ті, хто опинився на захоплених територіях.

Захопити територію це одне, а от утримати і контролювати — значно складніше. Перш за все для цього потрібно створити імітацію легітимної влади та підтримки її з боку місцевого населення. Проте зараз не 2014 рік, і майже ні в нікого немає сумнівів, що Росія – це ворог, окупант і агресор.

Чому для ворога надзвичайно важливо отримати підтримку місцевого населення.

Будь-яка влада може триматися або на підтримці населення, або на диктатурі, коли окупаційна влада тримається виключно на репресивному апараті силовиків. Диктатура дозволяє контролювати суспільство, але на це витрачається багато ресурсів і отриманий результат не завжди вартий витрачених зусиль.

Відсутність підтримки з боку населення послабить ворога і дозволить у потрібний момент звільнити наші землі і відновити суверенітет України в межах державного кордону.

Отже, що повинен робити кожен громадянин, який опинився на захопленій окупантом території?

1. Бережіть своє життя. Так, для України важливе життя кожного українця. Чим більше українців проживає на території суверенної країни, тим більше можливостей для звільнення територій.

2. Залишайтеся українцем. Ворог намагатиметься схилити місцеве населення до співпраці з окупаційною владою (так званий колабораціонізм). Якщо окупант створить такі умови, які загрожуватимуть вашому життю у разі відмови, ви можете вдавати з себе того, кого хоче бачити окупант. Але ваші реальні дії повинні бути спрямованими на підтримку України. Фіксуйте випадки справжньої колаборації. Як діяти, коли вас змусили співпрацювати

3. Чиніть громадянський спротив. Його ще називають несиловим спротивом (non-violence resistance). Якщо коротко, є безліч методів як перетворити життя окупанта та їх посіпак на пекло і змусити їх піти з нашої землі. Громадянський спротив може набувати різної форми: від незначних та поодиноких порушень окремих законів до повноцінного ігнорування державної влади. Умовно, форми громадянського спротиву можна розділити на:

  • Заходи привернення уваги та залучення підтримки: це різні форми мирних демонстрацій, масові мітинги та пікетування. Дуже важливо при цьому використовувати символи, які об’єднують проти окупанта. Для прикладу, це може бути державна символіка України. Демонстрації та пікетування допомагають рекламувати рух спротиву та інформувати громадськість про необхідність його підтримки. Це те, що відбувається зараз у багатьох окупованих містах півдня та сходу.
  • Відмова від співпраці з окупантом: це будь-яка діяльність, яка створюватиме труднощі окупанту (в тій мірі, в якій учасника не можна звинуватити у порушенні закону). Наприклад, уповільнення виробництва, бойкоти всіх видів та різні форми дистанціювання від окупанта. Якщо ви не привітаєтесь з солдатом окупанта на вулиці або в транспорті, це вже матиме негативний вплив на його настрій, а отже і бажання виконувати завдання. Як знизити моральний дух окупантів
  • Громадянська непокора: це масова участь у свідомо протиправних діях. Це найекстремальніша форма громадянського спротиву і можлива лише тоді, коли окупант не очікував цього та не може придушити це силою. Наприклад, порушення правил дорожнього руху, створення перешкод для дорожнього руху та порушення законів, що забороняють проведення зборів, публікацій, мовних обмежень тощо, шляхом участі у цих діях. Громадянська непокора може також мати форму певних видів страйків та забастовок, масових звільнень та знищення майна. Детальніше
  • Активний саботаж. Одним із найбільш вразливих сторін окупантів є лінії постачання і транспорт, як колісний так і залізничний. Детально прочитайте, як ви можете саботувати його роботу.  Наприклад, розкидайте гострі предмети і саморобні міні-їжаки на дорозі проти колісного транспорту (але не поруч з вашим будинком), або для залізничного – виведіть з ладу точки перемикання на коліях, щоб вони не рухалися за допомогою каміння або щільного бруду.

Як бачимо, існує багато варіантів того, як звичайні громадяни можуть чинити спротив. Для цього немає необхідності володіти зброєю чи знати методи партизанської війни. Кожен на своєму місці, навіть маленькими діями, може наблизити перемогу над окупантом.

Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь з нашою політикою конфіденційності.