Хронологія спротиву, 12 березня

Плакат на акції протесту у Херсоні

Хронологія спротиву, 12 березня

Сьогодні зранку, декілька тисяч відважних мелітопольців вийшли до міськради із вимогою повернути мера міста, Івана Федорова, якого учора ввечорі викрали російські окупанти, за те що він відмовився від співпраці із ворогом.

Під час акції російські військові викрали місцеву активістку Ольгу Гайсумову. Вона була одним із організаторів сьогоднішньої акції протесту.

Президент Зеленський, на пресконференції для іноземних ЗМІ: “Ми знаємо, що він живий. І люди сьогодні, дві тисячі людей вийшли в Мелітополі, незважаючи на те, що він окупований російськими військами – вони вийшли, тому що вони побачили, куди вони забрали цього мера. Люди показують, де він знаходиться. Вони там його катують за те, що він не хоче сказати, що він радий бачити російську владу. Їм потрібне відео.”

Також, Зеленський попросив президента Франції Емманюеля Макрона і канцлера Німеччини Олафа Шольца порушити питання звільнення мера Мелітополя в ході телефонної розмови з Путіним.

На акцію, вже який день поспіль, знову вийшов  український Бердянськ.
Продовжує чинити спротив український Херсон, не зважаючи на репресії. Крім акції протесту, відбулось екстрене засідання сесії Херсонської обласної ради. 44 депутати прийняли звернення про те, що “Херсонщина – це Україна” і жодної псевдореспубліки на території області не буде.

Тим часом, люди на окупованих територіях можуть допомогти документувати військові злочини російських окупантів:
Офіс генерального прокурора разом з українськими та міжнародними партнерами для цього створили ресурс https://warcrimes.gov.ua

Задокументовані докази будуть використані для кримінального переслідування причетних до злочинів відповідно до українського законодавства у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі та спеціальному трибуналі після його створення.

Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь з нашою політикою конфіденційності.