Не будь живим щитом для окупанта. Що треба знати про евакуацію з ТОТ

Російська влада сповідує тактику терористів й зацікавлена в максимальній кількості смертей цивільного населення. Зібрали важливе щодо виїзду з тимчасово окупованих територій.

Для початку давайте розберемо навіщо евакуюватись з ТОТ. По-перше, на окупованих територіях немає й не може бути ніякого майбутнього. По-друге, Росія використовує місцеве населення у власних цілях. 

Цивільні для Москви виконують дві функції: масовка та ресурс. В першому випадку Кремлю вигідно тримати місцевих як заручників, адже вони слугують живим щитом для росіян. Ворогу ж вигідні смерті цивільних на ТОТ, бо це зменшує популярність ЗСУ й мобілізує російський електорат.

Наприклад коли росіянам треба дискредитувати західні поставки зброї, то Москва починає обстріли того ж Донецька “градами”, заявляючи, що постріли ведуться західною зброєю. Водночас ЗСУ не може перейти до наступу, адже нерідко росіяни обладнують вогневі позиції в житлових кварталах.

Також цивільні потрібні росіянам як ресурс, який обслуговує їх армію: від умовних комунальників до мобілізованих. Москва створює соціальну кризу на окупованих територіях аби змусити місцевих працювати на неї, й з часом закручує гайки насаджуючи паспорти, оплату в рублях й російське “правове поле”. Таким чином йде повільна “легалізація” окупації.

Завадити цим процесам може лише евакуація. Це полегшує бойові дії для ЗСУ, рятує життя місцевому населенню й натомість вимагає від РФ залучення більше ресурсів з власного боку. 

Що треба знати про евакуацію

Для початку треба зрозуміти, що росіяни частіше всього блокують евакуацію на територію вільної України. Відтак той же південь може відносно “простіше” виїхати через Крим, а Харків чи схід через Ростовську та Бєлгородську області відповідно. На всіх ТОТ курсують автобусні перевезення. Важливо – виїзд через РФ не є правопорушенням чи злочином.

У РФ ви можете заїхати маючи навіть лише внутрішній паспорт. Далі повернутись в Україну можна через Грузію чи країни Балтії. Якщо ви виїхали до РФ після 24 лютого, то в ЄС вас можуть пропустити з внутрішнім паспортом, якщо до – необхідно мати біометричний закордонний паспорт.

Важливо, у випадку виїзду напряму в Україну, зокрема на півдні через Василівку (Запорізька область), росіяни влаштовують масштабні перевірки через блок-пости. Тому доведеться чекати чергу, яка може бути розтягнутися на дні, адже росіяни навмисно затягують цей процес й не дають “зелені коридори”.

Перед початком евакуації обов’язково змінить телефон, адже росіяни можуть перевірити навіть файли, які були видалені з пристрою. Зауважимо, Центр національного спротиву раніше підготував інструкцію як поводитись при затриманні.

Важливо  щодо грошей: на території РФ реально поміняти гривні на рублі, чи долари. Єдине, що курс визначить російський банк й він не відповідатиме ринковому. 

Загалом росіяни навмисно ускладнюють процес втечі “тюрми під відкритим небом”, тому якісної організації процесу чекати не треба. Проте це кращий вихід з ситуації, адже чим більше людей виїде, тим більше шансів, що вже незабаром всі повернуться додому після звільнення міста ЗСУ.

Наостанок, Росія навмисно просуває брехливу тезу про “мирне життя” та стабільність на ТОТ. Проте Москва не лише не може забезпечити мир та процвітання, але й зацікавлена у відсутності всього цього. Весь план Кремля – імітувати налагодження життя для пропаганди на внутрішню аудиторію й перекладати на Україну відповідальність за цю війну. 

Пам’ятайте, що жодна окупована Росією територія: від Придністров’я до Криму не отримала стабільність та процвітання. Відтак, ваш виїзд збереже вам життя й збільшить шанси на найшвидше повернення до деокупованого дому.

Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь з нашою політикою конфіденційності.