Магія чисел. Як окупанти маніпулюють “соцопитуваннями” і чому їх треба ігнорувати

Чим ближче до 11 вересня, коли окупанти мають намір провести свій псевдореферендум, тим більше росіяни починають вкидувати в медіапростір цифри, які мають засвідчити підтримку окупації з боку місцевих. Пояснимо, чому це маніпуляція.

Російські медіа вже почали наводити різні дані й цифри, які суттєво відрізняються. Все тому, що Кремль чітко розділяє цільові аудиторії, яким хоче нав’язати свої наративи. Так, для відвертих прихильників путіна  “РІА-Новості” повідомили, що Кримський республіканський інститут політичних та соціологічних досліджень провів опитування, згідно з яким 83% мешканців Запорізької області висловились за приєднання до РФ й лише 3% за Україну. Вони і в 95% повірять. 

При цьому видання не стало пояснювати чому місцеві відмовляються брати паспорти, адже за місяць видачі цю червону макулатуру отримало приблизно 10 тис. осіб, що є в районі статистичної похибки. Не бачили ми й мітинги в підтримку рф, крім кількох постановочних  акцій зі завезеної на ТОТ масовки. 

Для опозиціонерів й тих то шукає “гарних росіян” Москва застосовує м’яку силу. Російське медіа “Медуза” повідомило з посиланням на джерела в Кремлі, що окупанти провели опитування настроїв місцевих на окупованих територіях. Згідно з ним 30% виступили за приєднання, ще 30% проти, а іінші “не змогли відповісти”. Відповідно пропагандисти лишили собі 40% для маневрів. 

Тобто, видання не приховує, що отримало дані з джерел в Кремлі, тобто “центру прийняття рішень” щодо війни проти України. Звичайно, що ці озвучені цифри вигідні Москві й росіянам треба аби їх оприлюднили.

По-друге, в тому формулюванні є 30% прихильників РФ й 40% які не можуть відповісти, тобто їх потім позиціонуватимуть як тих,  хто “не за Україну”. Далі автори пишуть про політтехнологів які нібито працюють над “референдумом”. Така теза далі допоможе пояснити гіпотетичний приріст голосів “за окупацію” роботою піарників. Тобто приріст цих 40%. Простий метод третин, де “лише третина проти рф”.  Для “гарних росіян” ця теза несе зміст простий, що “не все так однозначно”. 

Та жодне з видань не говорить,  що всі ці опитування не є легітимними, адже якщо дійсно проводились, то в умовах окупації. З таким успіхом можна провести соцопитування в серед ув’язнених у в’язниці на тему “чи подобається вам начальник?”.  

Насправді росіяни не збираються нікого запитатувати щодо окупації цих територій й сам псевдореферендум буде у форматі “Ви не проти окупації” з варіантами відповідей: “Ні, не проти”, “Так, не проти”. Тому й настрої суспільства їм не цікаві.

Всі озвучені дані мають на меті одне – відвертати увагу від воєнного злочину. Створення “білого шуму”, який покликаний змусити людей обговорювати якісь міфічні цифри й сперечатись про їх правдивість, замість того аби обговорювати російські танки на території чужої суверенної держави.

Українська конституція не передбачає відділення регіонів через референдуми, тим паче під дулом ворожих танків. Єдиний референдум щодо визначення приналежності окупованих територій відбувся в 1991 році й тоді всі регіони, в тому числі Крим, визначили свою долю й підтримали ідею незалежної України.

Тому, закликаємо не підігравати ворогу й ігнорувати всі ці цифри, навіть якщо вам вони “подобаються” або на вашу думку є “правдивими”. Пам’ятайте – Україна одна й неподільна, а РФ країна-окупант, якій ці цифри насправді не важливі.

Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь з нашою політикою конфіденційності.