Спротив пропаганді. Ключові тези росіян за тиждень

Центр національного спротиву підібрав перелік головних тез російської пропаганди, якою вони годують власне населення аби “легалізувати” свою війну.

Завданням російської пропаганди є обслуговувати загарбницьку війну Кремля. Вона покликана створювати паралельну реальність для росіян, надаючи війні “визвольний характер”, що додає їй популярності серед мешканців РФ. Цю ж маячню вони поширюють на тимчасово окупованих територіях. 

Ми будемо щотижня розбирати ключові наративи російської пропаганди щодо ТОТ, адже повідомлений – підготовлений.

“Повернення до мирного життя”

Відразу зазначимо, що вся російська пропаганда уникає причинно-наслідкових зв’язків. Тобто, як Москва звинувачує весь світ в “русофобії”, забуваючи уточнити що санкції й негативне ставлення до росіян є наслідком агресивних дій Кремля. Так і на ТОТ пропагандисти в більшості розповідають про “повернення до мирного життя” не кажучи хто це життя в них відібрав. 

Зауважимо, що останній “мірний дєнь” в Мелітополі був 23 лютого. Після цього місто окупували й зараз росіяни розміщують в межах міста боєприпаси, що становить небезпеку для населення. Також іноді в місті вибухають авто колаборантів, а не так далеко йдуть важкі бої. Все це не назвеш “мирним життям”. Аналогічна ситуація щодо “повернення миру” в Херсоні й інших регіонах ТОТ.

Масовість

Ще одним акцентом Москви є масовість підтримки. Росіяни активно викладають фото з різних заходів аби продемонструвати підтримку на окупованих територіях. Проте не важко здогадатись що на фото масовка. Ось фото як Мелітополь “святкує” день прапора ворога.

В Херсоні “гулянія” були настільки масштабними, що колаборанти навіть не змогли зробити фотозвіт. Натомість показали автопробіг, який складався з кілька десятків машин й не важко здогадатись чиї то машини.

Роздані футболки та прапори й виступ колаборантів, ось й все святкування. Порівняйте з мітингами проти окупації в Мелітополі та Херсоні (взяли до уваги два найбільших окупованих міста).

При цьому, мітинги проти окупації були під дулами танками й з ризиками для життя. Багато хто з організаторів був репресований окупантами. Водночас “святкування” дня російської ганчірки навпаки окупантами заохочувалася. 

Референдум

Росіяни активно продовжують підготовку до “референдуму”, який сам по собі і є частиною пропаганди й ми раніше вже це детально описували. Проте цікаві тези в яких російська пропаганда відверто маніпулює фактами у своїй “агітації”.

Ми не будемо навіть коментувати про знамениті російські технології та успіхи в космосі, науки та будівництві за останні 20 років. Проте цікавим фактом є те, що окупанти активно просувають наратив, що завдяки санкціям вони приречені на успіх. 

Проте цю ж саму тему вони розганяли у 2014 році, коли проти Москви ввели перші санкції. Але навіть за 8 років Російська програма імпортозаміщення провалилась. Вони досі не освоїли електроніку й повністю залежать від іноземного виробництва техніки.

Ще одним наративом є те, що Україна бідна країна, яка є сировинним придатком заходу й має великий держборг. Проте для початку: держборг РФ складає 472 млрд доларів проти 92 млрд доларів боргу України. Про це окупанти забувають.

Забувають вони сказати, що економіка РФ повністю залежить від експорту сировини. При цьому головним імпортером російської сировини є ЄС. Ну а щодо бідності, то в РФ 21 млн осіб проживає за межами бідності. І це лише офіційна статистика на 2021 рік. Наразі ситуація гірше.

“Злочини Києва”

Весь наратив про злочини Києва нівелюються тим, що всі ці “Злочини” Київ не робив до 24 лютого. Тобто, важко звинувачувати Україну в геноциді власного населення, яке спокійно там жило до російського вторгнення.

Та й тут російська пропаганда вигадує історії. Зокрема на ТОТ активно поширюється історія ветерана другої світової Івана Шевченка, нагороди якого нібито знищили у 2014 році й тепер Міноборони РФ відновили їх.

До 2022 року ця історія ніде не лунала, хоча якби таке дійсно відбулося, то російська пропаганда вже б першою хто поширив би її на світ. Водночас нагороди другої світової в Україні не підпадають під закон про декомунізацію й за наругу над ними передбачена кримінальна відповідальність.  

Ну й не можна обійти увагу те шоу, яке росіяни влаштували в Енергодарі перед візитом МАГАТЕ. Так, російська пропаганда розповіла про міфічний десант ЗСУ який героїчно перебили російські війська. Проте на кадрах не видно навіть боїв, просто російські гелікоптери бомблять житлові квартали. 

Росіяни навмисно обстрілюють місто, повторюючи сценарій з Донецьком, аби показати “неоднозначність” ситуації. При  цьому, чомусь ЗСУ хаотично обстрілюють місто з атомною станцією, а Херсон чи Мелітополь обстрілюють точково, адже мають на озброєнні високоточну зброю, на відміну від росіян.

Насправді Енергодар підпадає під обстріл росіян, адже Кремль влаштовує ядерний шантаж ЄС. Водночас намагається дискредитувати поставки зброї України й тому російська пропаганда постійно заявляє, що обстріли ведуться зброєю НАТО. Водночас формулювання “мирне місто” покликане надати більш емоційного забаравлення. Хоча саме росіяни зробили це місто не мирним, коли окупували й завезли військову техніку в житлові квартали.

Центр національного спротиву й надалі буде інформувати про небезпечні тези російської пропаганди на окупованих територіях. 

 

Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь з нашою політикою конфіденційності.