Російський паспорт – квиток до деградації

Російська пропаганда завжди ототожнює свою країну з “високою культурою”, науковими досягненнями минулого століття та нескінченними війнами. Проте майже ніколи не говорить про справжній рівень життя в рф. Центр національного спротиву вирішив заповнити цей інформаційний пробіл.

Наразі ворог активно намагається провести свою паспортизацію на тимчасово окупованих територіях України. Проте її темпи повільні, навіть при тому, що росіяни змушують брати їх макулатуру під різними приводами. Зокрема паспорт необхідний для отримання соціальної допомоги (підкуп), виплати зарплат бюджетникам, зміни примусової державних автономерів й таке інше.

Ми вже писали про ризики такої паспортизації. Наприклад отримання ворожого паспорту переводить людину в площину російської юрисдикції, де можна отримати тюремний термін за пост в соцмережах, й обмін полоненими тут не можливий, адже ви громадянин рф. Також наявність паспорту несе ризи отримати повістку в межах мобілізації, яку вже на ТОТ проводить ворог.

Водночас російська пропаганда малює безкрайні перспективи для володарів паспорта. Ну що ж, поговоримо про привілеї російського громадянства в цифрах.

Залізна завіса

Почнемо з простого – рейтинг паспортів (The Henley Passport Index). Він сформований на можливості, яку паспорт дає власнику, подорожувати без віз, або з правом полегшеного перетину кордону. Тут червона макулатура на 50 місці (Український на 35).

Зауважимо, що після скасування спрощеної процедури видачі віз з боку ЄС, а можливо й взагалі заборони на отримання віз – російський паспорт опуститься ще нижче, а його власники матимуть й без того обмежену географію для подорожей. Водночас в Кремлі погано приховують, що перспектива “залізної завіси” для простих смертних росіян їх цілком влаштовує.

Тюрма народів

В рф повністю відсутні ідеї свободи. Москва будує замкнену систему, де в громадян не буде прав та свобод, адже це заважає кремлівським елітам тримати владу. Для того аби в’язні не здіймали бунти, у росії є правоохоронці. За показником кількості поліцейських на мирне населення рф перша в світі.

На одного поліцейського припадає 195 росіян Для порівняння в Українці ця цифра становить 280 українців, в США 480, а в Фінляндії 736 мирних мешканців. Росія типова поліцейська держава, що притаманно фашизму.

Водночас за рейтингом громадянських та політичних свобод рф посідає 172 місце (Україна 110), в компанії Конго й Руанди. Приблизно на тих же позиціях рф розташована в рейтингу вільної преси, а саме на 142 місці, разом з Гамбією та Колумбією. За рейтингом свободи людини Росія у 2020 році розташувалась на 115 місці.

Причиною є тоталітаризм та цензура. Можна констатувати, що у рф немає громадянського суспільства – невід’ємного атрибута розвинутої країни. Це красномовна оцінка “російської культури” й тих меседжів, які ця культура несе в маси.

Освіта та медицина

В рейтингу ООН Росія поки що займає почесне 39 місце в рейтингу освіти. Проте рейтинг складається на основі рівню освіченості населення та кількості людей з вищою освітою. Тобто, загалом це рейтинг доступності освіти, а не її якості.

А ось якщо говорити про якість російської освіти, то жодного російського ВНЗ немає в топ-100 ВНЗ світу. В топ-200 один університет, більшість же допущених до оцінювання не входить в топ-500. Це все що треба знати про стан освіти, а з нею й науки у “великій державі”.

Зауважимо, що для росіян вже не доступні більшість освітніх програм щодо навчання за обміном, тому власник російського паспорта або приймає корочку від російського ВНЗ, або ніяку. Водночас санкції розповсюджуються на передачу технологій, а отже всі російські наукові центри, а з ними й студенти російських ВНЗ позбавлені можливості брати участь в світових дослідженнях на сучасному обладнанні.

Тому, рейтинг 2022 року не пророкує російській освіті нічого, крім подальшої деградації й як наслідок падіння в світових рейтингах.

Рівень російської медицини також не є тим, чим реально може пишатися Москва. Саме тому її лідери обирають лікування за кордоном. Росія традиційно входить до топ-10 за рівнем смертності. За рівнем медицини РФ займає 70 місце у світі (за даними журналу The Lancet станом на 2020 рік), але знову таки, обмеження на торгівлю вже призводить до дефіциту медичних препаратів та обладнання, адже російська фармацевтична галузь не здатна задовольнити потреби власного населення.

Економіка

Російська економіка не є конкурентна у світі й типовою сировинною моделлю, де основні показники залежать від обсягів продажу енергоресурсів. Саме тому Кремль й створив поліцейську державу без прав та свобод, аби позбавити суспільство механізму відтіснити нинішні еліти від годівнички.

Росія корумпована країна, яка займає 136 місце в індексі сприйняття корупції й яка через політику своїх керманичів позбавлена вільно торгувати з розвинутим світом, адже має найбільшу кількість санкцій серед всіх інших країн світу.

Все це негативно впливає на ринок праці. Російська агресія й санкції призвели до того, що за межею бідності вже проживає кожен сьомий росіянин (21 млн осіб або 14,3% від загальної кількості населення.), що на 69% більше, ніж на кінець минулого року.

Якщо наразі в Росії безробіття сягає 4-5%, то вже до кінця року очікується зростання цього показника вдвічі – до 9-10%, що призведе до перенасичення ринку працівників ,а отже до зменшення середньої заробітної плати. Водночас вже зараз інфляція в РФ сягає 15%.

Для економіки рф важлива лише одна цифра – ціна за енергоресурси. Наразі російська економіка демонструє падіння, так у липні було зафіксовано падіння ВВП на 4,3%, а з початку року падіння становить 1,1%. Проте тут варто зауважити, що тренд йде негативний й кожен місяць падіння економіки збільшується, проти її зростання у січні-березні. З грудня в дію вступить ембарго на нафту та газ боку ЄС – основного експортера російської нафти та газу. Таким чином падіння економіки не лише триватиме, а й пришвидшиться.

Післямова

Ми пройшли по базових речах, які є головним маркером того, чи здатна країна розвиватись й жодна з них не продемонструвала позитивні ознаки для рф. Як бачимо, Москва не здатна забезпечити своїх громадян ні якісною освітою, ні медициною.

Немає жодної підстави вважати, що росія здатна найближчим часом розвивати якісь галузі, крім сировинної, бо немає фундаменту. Обмеження доступу до сучасних технологій та торгівлі з розвинутим світом й основним ринком збуту також не грає на користь Кремля.

Є лише пропаганда про імпортозаміщення, яке так і не наступило за 8 років, та сила примусу від окупантів. Відтак Центр національного спротиву вкотре закликає не брати добровільно російські паспорти, адже російське громадянство це громадянство приреченої країни без майбутнього.

Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь з нашою політикою конфіденційності.