Хроніки спротиву: втеча кремлівських політтехнологів та російське мародерство

Ситуація на тимчасово окупованих територіях залишається критичною для цивільного населення. Росіяни намагаються тиснути на місцевих мешканців, аби змусити їх брати російські паспорти. Для цього вони посилюють штучну гуманітарну кризу та  поліцейсько-адміністративний режим. Та цивільне населення продовжує чинити спротив ворогу, а успіхи ЗСУ на фронті суттєво впливають на плани окупантів на ТОТ. 

Зокрема московські політтехнологи, які намагались організувати “референдум” на тимчасово окупованих територіях, виїхали з Запорізької та Харківської областей.

Зауважимо, що низка “спеціалістів” лишилась на Херсонщині, але в цілому вже видно, що росіяни поставили на “паузу” питання організації псевдореферендуму. Можемо лише додати, що так буде з усіма планами агресора щодо окупації нашої країни. Всі російські історії про підтримку населення окупації й про те,  що “росія тут назавжди” є лише хворою уявою пропагандистів. Реальність диктує окупантам іншу повістку, яку вони потроху починають визнавати.

В селах Херсонської області зафіксовані випадки мародерства техніки селян, аби обмежити пересування місцевих. Наразі росіяни на тимчасово окупованих територіях обмежили свободу пересування та посилили контроль на блокпостах. Разом з тим, окупанти викрадають мотоцикли й мопеди з гаражів місцевих аби ті не могли пересуватись та “передавати інформацію” про те, що відбувається в селі.

Це добре ілюструє ступінь підтримки окупантів серед місцевого населення, та навіть такі заходи їм не допоможуть, адже вони вороги й ставлення серед місцевих до них відповідне.

Також на Херсонщині відрапортували про запуск шкільного автобуса з села Роздольне. Проте не вказали, що автобус вони захопили в українців.

На автобусі видніється український напис “Шкільний автобус”. Відповідні автобуси купує Україна в межах відповідної програми фінансування територіальних громад. Окупанти просто віджали транспорт й перерозподіляють по селах, видаючи це за покращення життя при росії.

Центр національного спротиву кожного тижня аналізує інформаційні вкиди ворога на окупованих територіях, детальний огляд за минулий тиждень за посиланням.

В тимчасово окупованому Маріуполі росіяни ввели посилені “антидиверсійні” заходи.

По факту ж окупанти просто збільшили репресії проти мешканців міста. Зокрема йдеться про посилені патрулі та блокпости майже по всіх районах міста. Також був запроваджений стаціонарний патруль біля будинку Драмтеатру.

Ворог здійснює перевірку всіх без винятку автівок. Так зване МГБ ДНР проводить обшуки у квартирах, де раніше жили українські правоохоронці та військові. Шукають схрони, обладнання зв’язку. Проте все це марно й лише забирає у росіян вільні ресурси. Проте такі дії вимагають “результату” й не виключено, що окупанти будуть застосовувати репресії проти мирного населення, видаючи цивільних людей за українські ДРГ. 

Зауважимо, Центр національного спротиву закликає місцевих за можливості залишити регіон на період операції ЗСУ зі звільнення тимчасово окупованих територій.

 

Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь з нашою політикою конфіденційності.