“Референдум” як ознака відчаю

19-20 вересня гауляйтери Кремля по команді почали розповідати про необхідність негайного проведення “референдуму” щодо включення регіонів в склад рф. Центр національного спротиву пояснює, чому в росіян виникла така термінова необхідність.

У серпні на сайті ЦНС вийшов матеріал, де ми детально пояснювали навіщо в цілому росіянам “референдум”. Якщо коротко:

  • Кремль продовжує слідувати нацистській традиції такого способу “легалізації” окупації;
  • При цьому, ніякого правового статусу організація липового волевиявлення не дає, та має суто пропагандистський сенс.
  • Метою є створення ілюзії щодо підтримки окупації місцевими.

Тоді росіяни планували провести “референдум” 11 вересня, але згодом від цієї дати відмовились. Причиною називали необхідність забезпечити безпеку в регіоні й необхідність “звільнення” всієї Донецької області. Хоча по факту причина в успіхах ЗСУ та в тотальному спротиві з боку місцевих, а отже відсутності підтримки й не здатності навіть імітувати явку й зацікавленість мешканців ТОТ в окупації.

Та вже через тиждень риторика Кремля змінилась й тепер “референдум” має відбутися негайно. Водночас окупати обіцяють провести “голосування” онлайн. Тобто, кремлівські пропагандисти зрозуміли, що їм не вдасться намалювати явку, й вирішили просто приховати процес. Що ж змінилось за кілька тижнів?

Гауляйтери масово заявляють про необхідність провести “референдум”, адже за цей час ворог виконав своє “перегрупування” на Харківщині, має загрозливе становище на правому березі Дніпра (включно з Херсоном) й вже не контролює всі населені пункти Луганщини.

При цьому російські посадовці починають погрожувати ядерною зброєю та мобілізацією. Мовляв, коли ці регіони стануть частиною рф, в розумінні Москви, то напад на них буде давати підстави для застосування ядерної зброї. Фактично Кремль хоче використати свої пропагандистські шоу аби посилити тиск й підняти ставки в цій війні.

Офіційно росія заперечує свої невдачі на фронті, та такими панічними заявами про “референдум” визнає свою нездатність вирішити ті цілі, про які творить її керівництво. Ба більше, окупанти самі сумніваються у своїй здатності утримати захоплені території.

Казки про референдум потрібні лише для погроз й відчайдушною спробою “зафіксувати” результат вторгнення. Проте ми вкотре наголошуємо, що єдиний визнаний всім світом, в тому числі самою рф, референдум на тимчасово окупованих територіях відбувся в 1991 році. В той час як онлайн-фарс не допоможе Москві та не буде визнаний світом.

Нагадаємо, раніше Центр національного спротиву оприлюднив списки членів “ДВК”, які допомагають росіянам влаштовувати “волевиявлення”.

Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь з нашою політикою конфіденційності.