Спіч диктатора. Про що брехав путін

21 вересня лідер окупантів володимир путін, перебуваючи в пропагандистському маренні, оголосив мобілізацію. Центр національного спротиву розібрав цю маячню й розібрав головні маніпуляції російського вождя.

Для початку зауважимо, головний меседж російського президента – професійна російська армія програє ЗСУ. Враховуючи, що в російській парадигмі мислення легітимність влади визначається лише силою, то поступки Кремля поставлять під сумнів право нинішньої еліти керувати країною.

Тому, путін вимушений оголошувати мобілізацію, яка суперечить інтересам росії, але захищає його владу. Мобілізацію оголосили не часткову, як говориться в заяві, а по факту загальну. Бо обмежень в тексті про мобілізацію немає: ні вікових, ні за регіоном.

Проте аби “продати” росіянам смерть 300 тис. солдатів, при цьому не ув’язнених й не з депресивних районів, путін як завжди почав брехати про ті речі, які для російського суспільства давно ототожнюються із загрозою: НАТО та нацизм.

 Розглянемо основні тези лідера нації з однією додатковою хромосомою

 Звільнення від нацизму

 Що говорить путін

У своїх меседжах президент  неодноразово підкреслював, що росія не загарбує території, а звільняє від їх “неонацистського режиму”.

Що насправді

Найголовнішим фактором диктатури є культ особистості та відсутність змінності влади. Про культ особистості говорять кожні вибори – «Є путін – є росія».

В Україні більше партій в парламенті, ніж у рф, в Україні є влада та опозиція, є демократичне політичне протистояння. А президент з 2014 року в Україні вже встиг змінитись і навіть дуже демократично. При цьому на відміну від медведєва та путіна, українські президенти мають різні політичні погляди. До того ж ніяких третіх термінів та такої собі ради старійшин у вигляді ради федерації в Україні немає.

Щодо страшилки про спадкоємців нацистів – російська влада називає нацистами всіх, хто не згоден з їх ідеологією  та планами на майбутнє. Як приклад, “нацист Зеленський”, “екстреміст Навальний” та “іностраний агент” Галкін.

Ну, а щодо “звільнення”, то в Україні й всьому цивілізованому світі бачили кадри російського звільнення: росіяни обстрілюють мирні міста, цивільних ракетами та РСЗВ, а на окупованих територіях влаштовують репресії, катівні та геноцид. Крім того, промовистими моментами радості “вдячних звільнених громадян” були протести на півдні, де цивільні мешканці ціною свого життя захищали місто від окупантів.

 Переворот в Україні

 Що говорив путін

 Путін знову використав термін антиросійський плацдарм коли згадував Україну. Нібито ще в 2014 році в Україні відбувся державний переворот, в результаті якого нацисти прийшли до влади і почали налаштовувати всіх громадян країни проти росії

Що насправді

Нахабний, жадібний Янукович своїми діями як всередині держави так й на зовнішньополітичному напрямку настільки налаштував громадян своєї країни проти себе, що вони просто не витримали та вирішили продемонструвати йому свої думки з цього приводу. Європу вже тоді всі бачили як приклад, напрямок для розвитку. Ну не на Бурятію нам треба було ж рівнятись.

Зброю проти мирного населення використав саме Янукович, якого потім сховав у себе путін. А сама рф дуже довго не думала і одразу захопила Крим, де при окупації загинули люди. А потім агенти москви розв’язали вогонь на Донбасі – путін не згадав, як й участь російської армії у подіях 2014 року.

Взагалі, путін яскраво розриває причинно-наслідкові зв’язки в уяві російського глядача. Так, він також звинувачує НАТО у “накачуванні” зброєю України. Що змусило НАТО почати постачати зброю Україні? Знову відповіді президент не дав.

 Війна з Заходом

 Що говорив путін

Путін знову лякав своїх громадян війною з Заходом й перекладав відповідальність початку війни на нього. “Мета цього Заходу — послабити, роз’єднати та знищити зрештою нашу країну.” Зокрема, він звинуватив колективний Захід у фінансування “банд міжнародних терористів на Кавказі”, у просування своєї інфраструктури й “вирощуванні ненависті до росії”. Водночас міністр “оборони” рф сергій шойгу, який мав невеликий виступ після путіна взагалі прямо заявив, що росія воює з колективним Заходом та НАТО. Зокрема, На його думку воєнними операціями командують натівські генерали, а своєї зброї в України вже немає. Схоже, що російським елітам важко визнати поразку перед Україною.

Що насправді

Колективний Захід, як і протяжність лінії бойового зіткнення, згадують тільки з однією метою – пояснити як так сталось що 2га армія світу так погано справляється із своїми завданнями. Принаймні з тим що були на початку.

Російські громадяни чомусь вірять в те, що НАТО це зло. 30 країн світу входять в це зло, добровільно, і навіть просилися. А для того, що в це зло потрапити треба гарантувати верховенство права, демократичний контроль над збройними силами та ще багато економічних, політичний та суспільних перетворень. Ось таке зло зараз.

 Росія вимушена була почати війну у 2022 році

Що говорив путін

Далі путін знову повторив мантру, що вторгнення рф було необхідним, адже, мовляв Київ сам планував вдертися на Донбас, Крим та рф.

Що насправді

Хоча як раз Москва таки блокувала введення миротворців ООН на Донбас й відмовилась забирати звідти своїх військових, “яких там не було”. Та, найголовніше, саме в цьому моменті спічрайтери російського президента припустились помилки. Путін заявив, що за 8 років України побудувала велику кількість фортифікаційних, тобто оборонних, укріплень. Дуже дивно, навіщо збираючись атакувати Донбас, Крим та рф, Київ будував захисні укріплення. Й дуже добре демонструє хто насправді розпочав війну у 2014 й кому довелось й доводиться захищатись.

 Репресії в Україні

Що говорив путін

За словами путіна в Україні триває політика залякування, терор, а тому більшість людей на звільнених територіях не хочуть жити в Україні. Через “звірства нацистів” 2,5 млн людей покинули окупований південь та схід.

Що насправді

Саме через постійний терор української влади – росіяни не можуть назбирати людей на російські мітинги на окупованих територіях й масовку для проведення “референдуму”. Та чомусь мешканці півдня та більшості територій Донецької та Луганської областей не залишали свій дім до 24 лютого, при цьому більшість залишило регіон й виїхало до “нацистів” в Україну, а не до “визволителів”.

Ядерний шантаж

Що говорив путін

Путін вчергове приписував свої злочини іншим. Так, він звинуватив Україну в “ядерному шантажі” при обстрілах Запорізької атомної електростанції. Проте чомусь прильоти лунають саме з російського боку, й саме Україна була ініціатором перевірки МАГАТЕ, учасники якої й побачили з якого боку прилітають снаряди. Водночас путін відверто збрехав, коли заявив, що нібито лідери держав НАТО погрожують нанести по рф ядерний удар.

Сам же путін у відповідь якраз пригрозив світу ядерним ударом, якщо буде загроза “територіальній цінності”. Не варто нагадувати, що своєю територію путін вважає багато країн й організувати “референдум” для нього не є тема дискусійна.

 

“Часткова мобілізація”

Що говорив путін

Путін неодноразово вживав словосполучення “часткова мобілізація”. та чим саме вона часткова не пояснив. Фактично йдеться про масову мобілізацію. Тобто маємо ще один приклад новомови: “хлопок”, “воєнна операція” й тепер “часткова мобілізація”.

Зокрема, головний окупант зазначив, що мобілізація стосується й оборонного замовлення. Що по факту дозволяє окупантам брати під контроль промисловість на потреби армії.

 Що насправді

Цікаво, що сергій шойгу не зміг пояснити навіщо потрібна мобілізація й навіть продовжив називати війну спецоперацією, яка виконується. Міністр “оборони” рф відверто набрехав щодо втрат російської сторони, назвавши цифру – 5937 трупів.

Хоча лише офіційно російські органи місцевого самоврядування визнали 6,2 тис. загиблих солдатів. При цьому Україна, за словами шойгу втратила половину армії, а саме 100 тис. солдатів.  Навіщо тоді росія планує призвати 300 тис. солдатів? На це відповіді шойгу та путін не дали.

Умовивід

Російські еліти намагаються втримати у владі й при цьому готуються похоронити безліч своїх громадян, якщо ті не зупинять їх. При цьому, мобілізація активно готується на тимчасово окупованих територіях, саме для цього Кремлю потрібен “референдум”.

Судячи із заяв путіна та шойгу, вони хочуть реалізувати свої хворобливі фантазії щодо третьої світової війни. Вони хочуть бачити її в реальності. Саме на таку війну вони програмують своє населення, але реальність інша. Кремлівські еліти не здатні приймати раціональні рішення й перебувають у світі ілюзій. Це веде до хибних рішень, які накладаються одна на одну, адже кожна помилка змушує Кремль реагувати й робити нову. Така піраміда лише наближає остаточну поразку рф.

Натомість російський диктатор говорить про “обережний наступ” на Донеччині та те, що “київський режим” використовує місцевих як “живий щит”. Та Україна з самого початку проводить евакуацію місцевих, водночас росіяни активно використовують тактику “вогневого валу”, коли рівняють з землею все за допомогою засобів артилерії. Ця тактика війни немає нічого спільного з “обережним ставленням” до цивільних.

Та, найголовніше, саме в цьому моменті спічрайтери російського президента припустились помилки. Путін заявив, що за 8 років України побудувала велику кількість фортифікаційних, тобто оборонних, укріплень. Дуже дивно, навіщо збираючись атакувати Донбас, Крим та рф, Київ будував захисні укріплення. Й дуже добре демонструє хто насправді розпочав війну у 2014 й кому довелось й доводиться захищатись.

 

Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь з нашою політикою конфіденційності.