Спротив пропаганді. Як росіяни створюють образ терористів з українців

Кремлівська пропаганда продовжує навертати росіян у світ задзеркалля. Цього тижня країна-терорист намагалась переконати всіх, що вона воює з “терористами”.

В традиціях фашизму московська влада створює ворога аби тримати суспільство в страху й об’єднувати навколо лідера. Ця війна допомагає головному окупанту володимиру путіну тримати владу у Москві, адже без неї його перебування на троні позбавлене необхідності.

Кремль завжди грає на історичних патернах, тобто намагається провести аналогії між цією війною й війнами які були раніше. Так, перед вторгненням Москва розігрувала тут “югославський сценарій”.

Мовляв, є розрізнена країна і є окремі народи, які намагаються отримати незалежність, та Київ перешкоджає цьому силою. Аналогічно як Бєлград перешкоджав незалежності Боснії та Герцеговини чи Хорватії.

Саме про це говорив путін німецькому канцлеру Щольцу перед вторгненням, коли ставив тому в докір, що НАТО без мандату бомбило Бєлград. Натякаючи, а чому росія не може так робити з Києвом.

Водночас російська пропаганда постійно говорить про біолабораторії, що є відсиланням на вторгнення США в Ірак. Ну й класикою стала імітація з боку Кремля “отєчєствєнної війни проти нацистів”, яка набула розмаху, коли “спецоперація” затягнулась.

Та вибух на кримському мосту став чудовим приводом для Кремля відіграти новий сценарій війни, а саме звинуватити українців в тероризмі. Це дуже вдалий момент на фоні визнання самої рф країною-терористом.

Всі ці звинувачення мають мету для кожної цільової аудиторії окремо: для іноземців має викликати почуття неоднозначності ситуації, а отже поставити під сумнів заяви й позицію власного уряду.

Для росіян це ще одна причина того, чому ця війна необхідна саме їм, а не кремлю. А також додатково звинуватити інші країні в змові проти рф, тобто лякати колективним ворогом.

Ми розібрали детально, як окупанти протягом тижня намагались промивати мізки мешканцям ТОТ щодо:

  • “терористів” та “нацистів” у Києві;
  • покращення на захоплених регіонах.

“Терористи”

Для початку щодо вибуху на кримському мосту: російські звинувачення України безпідставні, а оприлюднені начебто “докази” – фейкові. Сама ідея, що по всій рф проїхала вантажівка з тротилом – абсурд, бо ніхто б навіть не розглядав би таку можливість на етапі планування.

На оприлюднених фото ФСБ навіть фото вантажівки не співпадають. Тобто російська пропаганда навіть полінувалась зробити якісний фейк.

Проте, навіть якщо допустити, що за вибухом дійсно стоїть Україна, то міст є воєнним об’єктом, саме тому, до речі, рф охороняє його системами ППО й постійним патрулюванням. А сам міст служив переправою для військової техніки. Самі ж росіяни постійно б’ють по українських мостах, з тих же самих причин.

Тому це не теракт, бо терактом є удари по цивільних об’єктах з метою залякування та знищення мирного населення. От удари по об’єктах енергетики є терактами, адже направлені проти цивільних, тому рф світ визнає державою-терористом, а не навпаки.

Та росіяни знову грають у задзеркалля. Наприклад, про якийсь міфічний “теракт” говорить гауляйтер окупованих районів Запорізької області євген балицький.

Водночас путін та його посіпаки пишаються ударами по цивільних об’єктах 10-11 жовтня.

Особливо цікаво від путіна слухати про “одіозні терористичні угрупування”, враховуючи що кремль співпрацює з терористами з угруповування Хезболли та Талібаном, які й вважаються в світі одіозними терористичними угрупуваннями.

Проте, аби росіяни не плутали хто дійсно терорист, на тижні окупанти влаштовували шоу з “терактами” на тимчасово окупованих територіях. Так, 12 жовтня в Мелітополі підірвали саморобний вибуховий пристрій біля кіоску.

Такий собі “теракт”, о 6 годині поблизу МАФу, про який би ніхто й не чув би, якби російські пропагандисти не почали про нього говорити. Та головне питання, про які “успішні дії” російської армії говорить автор повідомлення?

 Тим часом на Донеттчині окупанти шукали диверсантів з АЗОВу.

Якщо раніше АЗОВ були нацистами, то через зміну наративу стали терористами.

Ну й головне, в парадигмі, де Українці терористи та нацисти, дуже легко малювати ворога, який оточує рф. Особливо якщо цей ворог- весь світ. На тижні відбулось голосування Генасамблеї ООН, де 143 країни ухвалили резолюцію не визнавати фейкові референдуми на окупованих територіях України. Ще 35 утрималось й лише 5 країн (з рф включно) проголосували проти. Відтак, балицький записав майже весь світ в нацисти та терористи.

За логікою колаборанта винні в цьому США, й чомусь він не згадує в дописі країни Африки, Азії та інших континентів, які засудили дії рф. Навіть “союзники” Кремля Китай та Іран не визнали окупацію. Загалом це голосування зруйнувало ще один важливий наратив путіна, про завершення однополярного світу.

Захист окупованих територій

Найкращим прикладом який демонструє принцип російської пропаганди – це історія про захист ОКУПОВАНИХ територій.

Тобто, росіяни прибувають в Україну не для окупації, а для захисту. Водночас українцям закидають в вину, що ми намагаємось повернути свої території, або як каже гауляйтер окупованої Херсонщини сальдо “мстимо”.

Ось так, на думку колаборанта, виглядають мирні об’єкти Нової Каховки чи Чорнобаївки:

На фото видно як детонують склади боєприпасів розташованих на територіях міст, які окупанти розміщують в українських містах для “захисту” від українців.

Будівництво

Поки Україна робить “злочини”, росія покращує окуповані регіони. Наприклад росіяни пишаються підсвіткою біля льодової арени в Мелітополі.

Та є нюанс, по перше підсвітка там й раніше, а по-друге, окупанти забули вказати, що льодову арену збудували українці у 2021 році. Вона побудована державою за 8 місяців. Росіяни за 8 місяців в Мелітополі змогли лише увімкнути світло на тротуарі.

А ось колаборант пушилін розповідає про “звільнення донецького аеропорту” від “нацистів”. Та саме Україна побудувала цей аеропорт, а росіяни його “звільнили”, тобто стерли з лиця землі.

Загалом, варто пушилн має вільну інтерпретацію того, що він співучасник занепаду свого рідного краю. В одному з постів він пише про легенду донецького “Шахтаря” Юрія Дегтярьова, який нещодавно помер.

Зрадник забуває вказати, що клуб за який виступав Дегтярьов вимушено перебазувався через війну, до розв’язання якої причетний пушилін. При цьому, людина яка до війни заробляла на фінансових пірамідах, обкрадаючи місцеве населення, і є зрадником батьківщини, звинувачує цілу футбольну команду в тому, що вони не зрадили Україну й мають зарплату. 

Налагодження життя

На всіх окупованих росією територіях немає життя. Яскравою ілюстрацією цього є проєкт з пошуку колаборантів “лідери відродження”, де нібито молодь подає заявки на роботу в окупаційних адміністраціях. І на прикладі міста Макіївка (Донецька область) можна побачити, що за 8 років окупації молоді в місті немає.

Водночас росіяни пишаються запуском на окупованих територіях “Промсвязьбанку”, який по факту є й не банком, адже перебуває під санкціями й не працює ніде за межами.

Особливо, цікавою реклама банку є тим, що інших банків на захоплених територіях немає. Тому, це реклама не банку, а намагання створити ілюзію, що життя триває.

Водночас росіяни продовжують намагання переведення новозахоплених територій в російське законодавче поле. Так, триває видача російських номерів авто в Мелітополі, але черг немає.

Та пропагандисти в новенькому сервісі МВС, яке побудовано Україною, знімають сюжет, де виправдовують відсутність клієнтів тим, що нібито охочих багато та вони приходять за графіком, по одному. Тобто, як з референдумом, явки немає, бо всі проголосували вже колись давно в один з п’яти днів.

Аналогічна ситуація з паспортами.

Черг й охочих немає, але сальдо продовжує викривляти реальність й розповідати про черги за макулатурою рф. Та показувати ці черги пропагандисти не поспішають, через відсутність таких черг.

Центр національного спротиву й надалі інформуватиме вас про інформаційні маніпуляції росіян на тимчасово окупованих територіях. Наступний огляд очікуйте 23 жовтня.

Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь з нашою політикою конфіденційності.