Спротив пропаганді. Огляд російської брехні за тиждень

Російська пропаганда цього тижня знову розповідала про “київський режим”, як в України утискають російськомовних й про війну з НАТО. Центр національного спротиву підготував огляд ворожої брехні за тиждень.

Світ російської пропаганди існує лише при умові, якщо відкидати факти. Тому, російські пропагандисти не оперують ніякими факти та числами, крім абстрактних заяв. При цьому використовується тактика проекції своїх злочинів. 

Тобто ворог приписує свої діяння всім іншим, по факту відзеркалюючи всі обвинувачення у свою сторону. Так й створюється паралельна реальність, де вже на рф напали й та вимушена реагувати. Головне уникати фактів аби в жертви пропаганди не виникало підозр.

Сьогодні ми не будемо говорити про наративи пропагандистів на ТОТ, а просто наведемо приклади брехні. 

“ПВК Моцарт”

Ось росіяни розповідають про міфічну ПВК “Моцарт”, міфічних чорних трансплантологів, та міфічних “найманців”. 

Почнемо про перше. Те, що росіяни називають ПКВ “Моцарт” є неурядовою організацією. Основні її функції: доставка гуманітарної допомоги, включаючи предмети гігієни та харчові продукти, у прифронтові міста та евакуація найбільш вразливих категорій людей із зон підвищеного ризику бойових дій.

Назву ж організація взяла аби посміятись з російської ПВК “Вагнер”, які дійсно є найманцями й складаються з ув’язнених, що не приховує їх лідер євгеній прігожін. 

Ну а трансплантацію органів військових й тд коментувати немає сенсу, адже цей вкид з міфічним лікарем, який гуглиться лише в російських пропагандистських ресурсах, росіяни видають з 2015 року.

Міфічний уродженець Мелітополя

Іноді росіяни згадують що вони нібито створили на тимчасово окупованих районах Запорізької області добровольчий батальйон імені Судоплатова.

Так, один з окупантів антон тіцкій, який відповідає за пропаганду серед молоді регіону, розповів про уродженця Мелітополя який вступив до батальйону. Проте ні імені, ні навіть зовнішності чоловіка немає. Хоча цей батальйон не є таємним.

Всього в добровольчому батальйоні ніби як служить 600 осіб, та росіяни досі не демонструють ні обличчя їх, ні імен.

 Атака на мирних громадян

Одразу два гауляйтери Запоріжжя євгєній баліцкій та його заступник владімір рогов коментуючи успішний підрив моста, який сполучає Мелітополь та Бердянськ розповіли, що це злочин проти “мирного населення”.

Обидва “забули” той факт, що саме по цьому мосту росіяни переганяють військову техніку до Мелітополя. Тобто, міст є законною військовою ціллю. 

Водночас аби ви розуміли щиро турботу того ж рогова щодо мирного населення, то ось він радується знищенню Бахмута росіянами й обстрілами цивільної інфраструктури й не вважає це тероризмом.

Ще одним ударом по “мирному населенню” був удар по “привалу охотніка” – туристичному комплексу, де розташовувались окупанти. В результаті низка окупантів була знищена.

Проте обидва зрадники розповіли про удар по мирному населенню яке відпочивало, та удар був вже в момент комендантської години в місті. Ну й звичайно, що імена двох загиблих цивільних, як стверджують окупанти, нам не назвали. 

Каяття за російську мову

Коли росіянам важко генерувати фейки, то вони просто заявляють брехливу тезу.

Тут пропагандистське медіа, яке створене росіянами після окупації, просто вкидає дезінформацію, що в ПЦУ для того аби піти на святкову службу необхідно покаятись за російську мову. Доказів цієї тези росіяни навіть не стали давати. Проте звичайно, що не має жодної такої умови в церквах ПЦУ.

Війна з НАТО

Росія воює з НАТ й це ледь не головний наратив всієї ворожої пропаганди. Ось, пропагандисти приписують колишній канцлерці Німеччини Ангелі Меркель фразу, яку та ніколи не заявляла. Принайнмі в тому вигляді, як її подає російська пропаганда.

В оригіналі Меркель говорила, що Мінські угоди дозволили Україні підготуватись до російського вторгнення. Погодьтесь – це вже зовсім інший сенс 

Міжнародний трибунал

Росіяни створили громадський трибунал щодо “злочинів України” й навіть назначили голову цього процесу – максима григор’єва. В інтерв’ю пропагандистам він зробив заяву, що нібито до трибуналу погодилось увійти 22 країни світу. 

Проте навіть сам пропагандист звертає увагу, що цей трибунал немає ніякої юридичної сили і є бутафорним. 22 країни – це 22 російські посіпаки з паспортами 22 країн. Жодна країна світу не створить трибунал щодо країни на яку напали. 

Водночас трибунал по цій війні буде й він буде стосуватись злочинів рф. Саме такий трибунал відбудеться в будівлі Міжнародного Кримінального суду в Гаазі (Нідерланди).

Права людей

Головний пропагандист та лідер окупантів владімір путін заявив про важливість свободи та прав людей у рф.

Результатом 22-річного правління диктатора стало те, що рф займає 115 місце з 162 в індексі людської свободи. Красномовна оцінка щирості заяв російського президента.  

Самовизначення

Головний гауляйтер Херсонщини владімір сальдо дорікнув представнику ООН за те, що той “незаконно перетнув кордон з рф та відвідав Херсон”. 

 

Сальдо вчергове збрехав, адже апелював до міжнародного права, а саме до права націй на самовизначення. Проте це право стосуються лише тих націй, які не мають своєї незалежної держави. Тобто, якщо росіянин в Херсоні хоче у рф – він може переїхати до рф. А окремої нації Херсонської області взагалі не існує.

При цьому сальдо звинуватив весь світ в тому, що те не визнало анексію українських територій з боку рф. Виходить, що лише росія “дотримується міжнародного права”, а весь світ ні. 

Наступний огляд російської брехні вийде на сайті Центру національного спротиву 25 грудня.

Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь з нашою політикою конфіденційності.