Спротив пропаганді. Огляд російської брехні за останній тиждень 2022 року

Брехня є зброєю кремля, яка направлена на придушення спротиву українців окупації й зменшення допомоги союзників. Центр національного спротиву підготував новий огляд брехні росіян.

Метою російської пропаганди є дезорієнтування людини в інформаційному просторі. Для цього пропагандисти змушують сумніватись свою жертву в тих джерелах інформації, якій та довіряла раніше. 

Для цього ворог вдається до “особливого трактування” тих чи інших подій, виокремлює факти, апелює до емоцій та внутрішніх страхів. Зруйнувавши цілісну уяву про світ, пропаганда починає будувати новий.

В новому світі людину повертають до “зони комфорту”, де в пропагандистів є всі відповіді на питання. Так, кремль створив росіянам світогляд, де росія не нападала на чужу країну, а навпаки змушена була “захищати”. В такому вимірі значно легше проводити мобілізацію солдат, та пояснювати вдовам та матерям чому вони більше не побачать своїх близьких.

За рік російське суспільство пройшло шлях від заперечення участі російських військових у війні з Україною з 2014 року до “гордості” за воєнні злочини своєю армією. Й допомагають їм в цьому гауляйтери, які працюють на пропаганду.

Іронічно, але єдина цінність зрадників для росіян – український паспорт. Саме завдяки йому політичні лузери й просто невдахи отримали посади аби імітувати “народовладдя” під дулом російських автоматів.

Враховуючи відсутність їх авторитету для місцевих, вони працюють саме на російську публіку, створюючи картинку, де російська армія “звільнила” регіони. 

Як це працює ми пояснимо на прикладі брехні, яку генерували російські посіпаки останнього у 2022 році тижні. 

“Росія тут була завжди”

Росіяни повністю затерли будь-які згадки про початок “сво”, а саме повномасштабного вторгнення, адже пропаганда завжди розриває причинно-наслідкові зв’язки. Відтак тепер в російських меседжах захопленні регіони завжди були в складі рф й потерпають від “української агресії”.

Гауляйтер Херсонщини владімір сальдо розповідає про окупацію Херсону українцями. Сам сальдо з 2002 по 2012 рік був міським головою українського Херсону, тобто за його логікою він був гауляйтером окупованого міста.

В одному з сіл Запорізької області росіяни вирішили повернути пам’ятник лєніну.

Тут одразу використана теза про “нацистський” режим й “незаконно” демонтований. Одразу знову до фактів: в Україні немає ніякого режиму, й навпаки на відміну від рф влада в Україні постійно змінюється шляхом виборів визнаних всім світом. Саме законно обрана влада населеного пункту ухвалила рішення про демонтаж, а не люди, яких на посади призначили окупанти.

Навіть після втечі януковича разом з кабміном, парламент залишився працювати. В жодному зі скликань не було жодної націоналістичної партії, не говорячи вже про “нацистські”, адже ці поняття теж не є тотожними.

Та головне, що росіяни назвали цей процес повернення історичної справедливості й тут ми підходимо до головного. Лєнін ніколи не відвідував Україну й навпаки воював проти УНР, тобто окупував Українські землі. Воював лєнін й проти Махна, який був уродженцем Запорізької області. 

Тобто лєнін ні в якому вимірі не є історичним персонажем для села Якимівка. Встановлення пам’ятника російському диктатору є лише актом спотворення історії з метою створити видимість історичної приналежності регіону до рф.

Демонізація України

Аби пересічний росіянин не задався питанням навіщо українцям “атакувати” рф, адже тоді він може згадати про початок “сво”, то ворожа пропаганда демонізує Україну ат покладає на неї відповідальність за свої злочини.

24 грудня росіяни вчергове обстріляли центр Херсону, вбивши 10 цивільних людей. Вищезгаданий сальдо до цього жодного разу не коментував обстріли свого рідного міста. Проте цього разу вирішив звинуватити в цьому Україну, адже кадри з міста облетіли весь світ.

Тобто, Україна навіть під час звільнення не обстрілювала місто, крім точкових ударів по мосту. Проте після звільнення міста почала відразу знищувати своє ж місто аби “звинуватити рф”. 

Всі обстріли в пропагандистському світі Україна “вчиняє” лише після вторгнення рф й по тих містах, які сама контролює. Українці не рівняють з землею Мелітополь й Бердянськ, немає жахливих кадрів ударів по Каховці, Лисичанську, й навіть Маріуполь Україна обстріляла “сама” лише коли він був під її контролем.

При цьому українська сторона надає доступ до місця злочинів всім провідним світовим ЗМІ й міжнародним криміналістам. Натомість російська пропаганда намагається переконати, що весь світ бреше й розповідає про мінометників на автомобілях. 

При цьому, сальдо навмисно не коментує кожен обстріл, адже тоді росіяни почнуть ставити питання щодо тих мінометників й чому вони постійно спокійно їздять навколо міста, якщо це так систематично.

Також на цьому тижні окупанти поширили відео, де чуть “не забили” до смерті священника московського патріархату на Рівненщині.

Не треба бути надто уважним аби помітити зелену траву на відео, що відразу говорить про те, що відео не нове. історія з “побиттям” священника – це відео 2019 року. На ньому священник відмовляється виконувати волю громади, яка проголосувала за перехід до іншої парафії.

Також на відео видно, що ніхто священника “не забивав до смерті”, а його виштовхали з храму, бо він відмовився його покидати добровільно. При цьому незабаром на місце прибула поліція для з’ясування обставин, а сам священник в результаті продовжив правити службу в селі, але в іншому приміщенні.

Розруха в Україні

Теза, що в Україні лише руйнують, нічого не роблять й крадуть, а натомість у рф “порядок” – це такий же стовп російської пропаганди як друга світова й “нацизм” в Україні. 

Ось росіяни поширюють фейки про платні “пункти незламності”.

По-перше, це не остання можливість отримати електроенергію в українців. По-друге, а чого в простих українців є обмеження по електроенергії? Ну й головне – вони безкоштовні, тому українці й не жаліються на це.

Тим часом владімір рогов, який нібито виконує функції заступника голови окупаційної адміністрації в Запорізькій області, поширює заяву Олексія Арестовича. 

Проте Арестович такої заяви ніколи не робив. Ба більше, дивно, що уродженець Запоріжжя рогов не знає про відкриття нового мосту через Дніпро чи будівництво нового терміналу в запорізькому аеропорту й це лише за останні кілька років. 

Насправді зрадник навмисно робить такі заяви, адже працює саме на аудиторію рф й підігріває наратив про те, що захоплені регіони були в занепад й прихід рф це благо для них.

В цьому наративі, голова “уряду” тимчасово окупованих районів Донецької області віталій хоценко розповідає як Нижній Новгород допомагав реконструювати центральну вулицю окупованого Харцизька.

Тут й заява про дві автомобільні дороги, які роками не знали ремонту, хоча місто в окупації 8 років. Та й загалом, сам факт ремонту вулиці міста демонструє, як “Україна 8 років бомбила й бомбить Донбас”.

Проте цікавішим є вигляд доріг в 70 км поблизу самого Нижнього Новгорода. Наприклад до села Дуброво.

На будівництво дороги необхідно 250 млн рублів, але місцева влада обіцяє відшукати гроші не раніше 2024 року.

Щасливе майбутнє

Ну а головним досягненням рф є обіцянки. Так, на тижні путін пообіцяв росіянам, що рф знищить установки Patriot.

Проте за весь час війни немає жодного задокументованого факту знищення росіянами іноземних зразків техніки. Ба більше, системи ППО, які надають союзники підвищили відсоткову статистику збиття ракет.

Якщо 10 жовтня українські сили ППО перехопили 45 ракет з 84 (53%), то вже 29 грудня 58 ракет з 70 (83%). Таким чином заяви путіна носять лише заспокійливий характер для внутрішньої аудиторії, яку окупанти поширюють на ТОТ.

Для більшого заспокійливого окупанти витягли ручного американського полковника дугласа макгрегора, який знову нафантазував поразку України. 

Проте цей полковник відомий своїми проросійськими заявами й мав щодо України багато прогнозів й раніше. Зокрема він прогнозував українцям поразку за один день в лютому, а потім заявив, що цього не сталось, бо росіяни жаліли ЗСУ й тому поразка буде в середині березня

Ну й наостанок неможливо пройти повз цієї перемоги вищезгаданого “голови уряду днр”. 

Окупант заявляє, що завдяки йому 6 магазинів оголосили новорічні акції. Якщо масштаб людини визначає масштаб проблеми, які він вирішує, то можемо констатувати, що захоплені райони Донецької області проживають життя окупованих Абхазії та Придністров’я, навіть попри “формальне” приєднання. 

Наступний огляд російської пропаганди вийде на сайті Центр національного спротиву 8 січня.

Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь з нашою політикою конфіденційності.