Спротив пропаганді. Огляд російської брехні за тиждень

Центр національного спротиву продовжує досліджувати ключові тези російської брехні. Свіжий огляд ворожої пропаганди – далі.

Цього тижня російські пропагандисти продовжували підтримувати створену ними ж реальність, де рф жертва “української агресії”, адже саме в такому світі логічною є мобілізація, яку кремль має оголосити з дня на день.

При цьому пропагандисти на ТОТ майже не комунікують бойові дії, натомість є лише “теракти” від України. Це необхідно аби не руйнувати картинку “агресії Києва”, адже важко пояснювати кадри знищених Бахмута чи Соледару під час наступу вагнерівців.

Тому задачею місцевих гауляйтерів є й далі розповідати про “мирне життя” на ТОТ та обіцяти покращення, які принесе рф. Іноді ці історії про покращення суперечить тезі про бомбардування “нацистів”, як тут:

Гауляйтери Донеччини та Луганщини віталій хоценко та лєонід пасєчнік в унісон написали схожі за змістом пости як триває будівництво на захоплених територіях. хоценко навіть цинічно назвав 2022 рік – роком відродження.

Тобто росіяни зрівняли з землею Маріуполь, Волноваху й рівняють з землею Соледар та Бахмут (які гауляйтери вважають своїми), та це все відродження. Загалом, російська пропаганда розповідає про бомбардування Донбасу й водночас розповідає як триває будівництво, що не можливо за умови бомбардування.

Не кажучи про те, що умовному Маріуполю не треба було б відновлювати 16 шкіл, якби росіяни їх б не розбомбили. Варто вчергове зауважити, що російська пропаганда закидає Україні обстріли та знищення тих міст, які бомбила сама. 

Наприклад весною росіяни під час наступу повністю розбомбили Ізюм на Харківщині, але російський пропагандист “пригадує”, що це були українці та іноземні найманці.

При цьому росіяни не можуть пояснити чому українці не нищили ці міста до 24 лютого, а почали лише почалось вторгнення росії. Другим фактом є те, що як тільки росіяни захоплюють місто (Лисичанськ, Маріуполь, Сєвєродонецьк), то “обстріли з боку України” зникають. 

З логіки пропагандистів Київ обстрілює власні міста лише коли сам контролює їх. Найкрасномовним прикладом є ситуація в Херсоні, який не бомбили коли він був в окупації, та як тільки українська армія зайшла в місто, то “сама ж почала його й обстрілювати”. 

Російська пропаганда все узагальнює аби створити хибне враження, що деякі дії мають регуляторний характер, а отже не потребують доказів. Так було з “бомбардуванням Донбасу”, яке згідно з російським наративом тривало 8 років й не зупинялось. Так, зараз “Україна обстрілює цивільні об’єкти” на півдні.

Та які саме об’єкти? Загалом які саме цивільні об’єкти обстріляла Україна в Мелітополі? Росіяни ніколи не демонструють наслідки уражень “цивільних об’єктів”, бо не хочуть коригувати удари по військових, які розміщені в таких “цивільних об’єктах”.

Вдавались росіяни минулого тижня й до відвертої брехні. Улюбленою справою займався запорізький гауляйтер владімір рогов, який є тим самим автором фейку, що українці їдять снігурів.

Цього разу він поширив відео, що нібито на Волині підпалили храм московської церкви через те, що настоятель відмовився переходити до парафії ПЦУ. Насправді на кадрах пожежа в церкві в Дніпропетровській області, яка відбулась в 2021 році. 

Сама ж історія про відмову переходу до ПЦУ є також просто вигадкою зрадника, адже ніяких пожеж в церкві на Волині в ці дні не зафіксовано.

Цікавим моментом російської пропаганди є те, що попри заяви про війну з НАТО й всім світом, росіяни досі мають комплекс неповноцінності щодо країн заходу. Тому пропаганда ворога намагається переконати своїх громадян, що на заході у рф є підтримка.

“Близька позиція” мігеля вільяроййя пояснюється ого політичними переконаннями, які він не приховує у себе в Twitter. Іспанець є марксистом та сталіністом, тому не дивно що він симпатизує людиноненависникам з Кремля. До речі, варто зауважити, що мігель є спортивним журналістом, а не політичним чи військовим оглядачем. Проте профіль журналіста російська пропаганда не вказує аби він не втратив “авторитет”.

Ну й куди без обіцянок. Так, головний окупант владімір путін знову почав обіцяти. 

Для початку, у 2021 році рф займала 70 місце в світі у “рейтингу процвітання” (Legatum Prosperity Index). За минулий рік, враховуючи інфляцію (11,9%), падіння ВВП (3%) й інші процеси, які викликані війною путіна, є мало підстав вважати, що росія покращила свої позиції. У 2023 році за прогнозами економістів падіння ВВП та висока інфляція залишаться.

Тому, всі ці обіцянки мають шанс на втілення лише в пропагандистській уяві. Загалом правління путіна стало катастрофою для рф, адже країна маючи сприятливу кон’юнктуру на ринку енергоресурсів не лише не змогла догнати за рівнем ВВП країни заходу, а й втратила свої позиції в геополітиці, залишившись фактично в ізоляції й на грані розпаду.

Ну й наостанок маємо ще один приклад цинізму російських пропагандистів. Знову про “нацистів” в Україні.

Весь світ бачив кадри зруйнованого росіянами Ірпеня та вбитих цивільних мешканців міста. 

Проте “нацизм” це руйнування таблички на пам’ятнику, а не напад на сусідню державу та знищення міст під корінь й обстріли енергетичної інфраструктури, цивільних об’єктів та погрози ядерних ударів.

Новий огляд російської брехні очікуйте на сайті Центру національного спротиву 22 січня.

Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь з нашою політикою конфіденційності.