Мережа псевдогромадських рухів на ТОТ

Російський режим незадоволений темпами примусової мобілізації на тимчасово окупованих територіях України й запустив свої щупальця у вигляді “громадських рухів”, які мають допомогти “інтегрувати” захоплені регіони в “рускій мір”. Проте це не так легко зробити.

Лідер окупантів владімір путін почав повномасштабне вторгнення, розраховуючи на те, що українці зустрінуть російські війська як визволителів. Реальність виявилась протилежною – мешканці тимчасово окупованих територій чудово усвідомлюють, що рф є ворогом, відмовляються від російських «паспортів» і виїжджають, щоб уникнути мобілізації. 

Зрадників виявилось набагато менше, ніж розраховував агресор – та й ті вже встигли усвідомити, що рф розглядає їх лише як ресурс, яким можна пожертвувати, щойно виникне така потреба.

Москва вимушена реагувати. Зокрема, в кремлі погрожують усунути від влади місцевих колаборантів так званої «лнр» та замінити їх на завезених бюрократів з рф, якщо не буде продемонстровано успіхів у подальшій мобілізації українців до лав окупаційної армії.

Однак втрати, які несе російська армія, змушують окупантів шукати й нові методи залучення українців до війни проти їх власної країни. В якості такого методу вони розглядають не лише примус, але й пропаганду «руского міра». Тож не дивно що останнім часом спостерігається активність окупантів у цьому напрямку.

Так, 27 січня відбулась зустріч гауляйтера ТОТ Запорізької області євгенія баліцкого із патріархом рпц кирилом гундяєвим. За нашими даними, на зустрічі обговорювалось питання конфіскації майна християнських громад окупованої частини Запорізької області та передача його російській православній церкві, яка завжди була одним із найпотужніших рупорів антиукраїнської пропаганди.

Крім сектантської промивки мізків, якою займається рпц, колаборанти також інтенсифікують діяльність російської організації ДОСААФ («добровільне товариство сприяння армії авіації й флоту»), яка бере початок ще з радянських часів. Зокрема, 27 січня гауляйтер ТОТ Криму аксьонов зустрівся з очільником «ДОСААФ Криму» поповим, щоб обговорити активізацію діяльності в АР Криму та на ТОТ Запорізької й Херсонської області.

За допомогою ДОСААФ колаборанти планують мілітаризувати українських дітей. Кожна дитина, що піде до «російських шкіл», які створюються на окупованих територіях, буде піддана ідеологічній промивці мізків, що мають виховати манкуртів, які в майбутньому будуть готові воювати проти України.

Водночас кремль створює поле “громадянського сектору” за допомогою ручних ГО, які відповідають за залучення місцевих до ініціатив ворога. Так, нещодавно на окупований схід України приїжджала юлія дрожжина – депутат держдуми рф, яка курує російськими студентськими загонами й очолювала “штаб волонтерів путіна” під час т.зв. Виборів президента рф у 2018 році.

Приїжджала окупантка не просто так, а для налагодження координації мереж “громадських рухів”, які рф розгортає на ТОТ. Зокрема, на ТОТ Луганської області діє понад 65 «громадських організацій», які залучені до ідеологічної обробки місцевого населення. Усі ці організації фінансуються напряму з федерального бюджету рф, а деякі з них мімікрують під гуманітарні цілі.

Зокрема: 

  • “Луганское региональное отделение всероссийского общественного движения (ВОД) “Волонтеры Победы”;

Ці “волонтери” на зарплаті кремля перебувають з моменту створення у 2015 році. Фактично організація займається залученням масовки на “безсмертні полки” – пропагандистські акції, які Москва влаштовує на 9 травня, адже саме тема другої світової є наріжним каменем культу смерті у рф, яку створює кремль.

Директором цього руху є анастасія рябова (шумакова) – переможниця стипендіального конкурсу володимира потаніна (кремлівського олігарха). Проте справжнім куратором руху є ольга занко (амельченкова) – депутат держдуми від путінської партії “єдина росія”, яка перебуває під санкціями ЄС та США.

На окупованих районах Луганщини “учасники руху” – це переважно звезені з рф “волонтери”, які в брендованому одязі створюють масовку для заходів гауляйтерів й імітують підтримку місцевих. При цьому вони мають карт-бланш від окупаційної адміністрації та проводять агітацію на територіях т.зв. ВНЗ в області, а членство в русі допомагає місцевим студентам “полегшити” процес навчання. 

  • “Луганское региональное отделение ВОД добровольцев в сфере здравоохранения “Волонтеры – медики”;

Ще одна організація, яка прикривається доброчесними намірами, та насправді є агентами впливу кремля, за чий рахунок й фінансується. Організація створена у 2017 році й має на меті нібито медичну допомогу (зокрема діагностику).

Директором руху є анастасія зацепуріна, яка постійно їздить з агітацією на ТОТ, де проводить пропагандистські заходи з колаборантами. Проте більш цікаві засновники руху, адже серед них є артур савєлов, який не має відношення до медицини, але  з 2014 по 2015 рік він очолював секретаріат заступника голови совєта федерації рф.

Також вартий уваги павєл савчук. Він не лише є співзасновником ”волонтери – медики”, а й входить в координаційний центр “МиВмєсте” – який координує кремлівських “волонтерів” з різноманітних штучних рухів.  Та головне, савчук очолює російську організацію “червоний хрест” й з 2023 року входить до ради при уряді рф з питань піклування у соціальній сфері. 

Зауважимо що з 2014 по 2016 він керував кремлівським проектом “побєда 70”, яке займалось організацією масовки студентів на святкування з 70-річчя з дня капітуляції нацистської Німеччини.

Повертаючись до “волонтерів-медиків”, то пропагандисти не приховують, що на ТОТ рух займається звезенням російських лікарів для лікування окупантів, обстеженням українських дітей для подальшої депортації й заміщенням місцевих лікарів, які покинули регіон через російську агресію.

Також на Луганщині працюють: “Представительство российского союза молодежи в лнр”, “Региональное отделение российского движения детей и молодежи в лнр”, вищезгаданий “Луганский штаб Всероссийского проекта #Мывместе” й інші.

При цьому за даними окупаційної адміністрації рф, на ТОТ Луганської області проживає понад 570 тис. осіб молодого віку (до 35 років), у т.ч. 231 тис. осіб – на окупованих після 24 лютого 2022 року територіях. Скоріш за все ці числа завищенні, але тим не менш в регіоні лишаються сотні тисяч нашої молоді на яку зараз направлені сили та увага російської пропаганди. 

Центр національного спротиву наголошує, що справжня мета кремлівських рухів створити мережу пропагандистських осередків, на зразок комсомолу. Таким чином Москва розраховує знищити самоідентифікацію цілого покоління українців, що згідно з міжнародним правом є актом геноциду.

Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь з нашою політикою конфіденційності.