Викрадення українських дітей як ознака геноциду

24 лютого 2022 року російський фюрер владімір путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення, обґрунтовувавши це «денацифікацією» та «демілітаризацією». Минув рік й тепер можемо говорити про справжню мету агресії рф проти України.

Тодішні заяви окупанта нікого не переконали, і усі цивілізовані країни відразу ж дали вторгненню адекватну оцінку, назвавши це актом неспровокованої агресії проти суверенної держави. 

Тепер, коли стали відомими безліч злочинів, вчинених за час окупації, ми знаємо, що справжня мета росіян – це не лише окупація України, а геноцид українського народу. Більше того, йдеться не лише про військові злочини, які чинять рядові окупанти за прямого потурання своїх командирів, а про цілеспрямовану державну політику по геноциду українців, яку реалізовує вся російська державна машина. 

Однією зі складових цієї політики є вивезення українських дітей до росії, булінг та асиміляція у дитбудинках і навчальних закладах, та подальше всиновлення цих дітей російськими сім’ями.

Римський статут Міжнародного кримінального суду визначає насильницьку передачу дітей від однієї етнічної групи до іншої як ознаку геноциду. За неповними даними, які зібрала платформа «Діти війни», станом на лютий 2023 року рф депортувала більше ніж 16 тисяч українських дітей. Ці діти надалі потрапляють до російських дитбудинків та російських сімей, де їм промивають мізки, таким чином асимілюючи.

Серед схем, які застосовують для викрадення дітей з України, варто зазначити дві:

  • Вивезення вихованців з українських інтернатів, розташованих на окупованій території. При цьому окупантів не хвилює навіть те, що частина з цих дітей не є сиротами й в них є живі батьки в Україні. 

Окупанти просто переміщують дітей в інтернати, розташовані у російській глибинці, де ті часто стають жертвами знущань. Ці знущання, як і вся державна політика рф, спрямовані на те, щоб діти асимілювалися та припинили ідентифікувати себе з Україною. 

Пізніше цих вихованців віддають в російські сім’ї. Щоб пришвидшити цей процес, у рф навіть існує програма фінансування родин, які погодяться усиновити українську дитину. Відповідає за цей процес уповноважена при президенті рф з прав дитини марія львова-бєлова, яка сама «показала приклад», «всиновивши» 16-річного хлопчика з Маріуполя.

  • Так звана «медична схема». Дітей на окупованих територіях піддають «медоглядам», після чого примусово забирають на територію рф для «лікування» від вигаданих хвороб. Пізніше цих дітей розподіляють по різних навчальних закладах у віддалених російських регіонах. Єдиний спосіб для батьків забрати дитину додому – це поїхати за неї до рф. Але звідти повернутись назад, в Україну, вже не вийде, і у пастці опиняється не лише дитина, але і її батьки.

Проте останнім часом додався третій варіант, коли ворог вивозить українських старшокласників до рф аби ті складали шкільні іспити на території росії. Йде мова про 11-класників, яких вивозять нібито для підготовки та здачі ЄДЕ (ЕГЭ). Надалі їм обіцяють безкоштовне навчання у ВНЗ на території рф.

Нещодавно такий випадок зафіксовано у Лисичанську, де ворог вивіз старшокласників до Єлабуги у Татарстан. Мета всіх цих заходів асиміляція молоді, а отже знову йде мова про етноцид українців й нищення самоідентифікації. 

Центр Національного Спротиву наголошує, що усі виконавці геноциду нестимуть відповідальність згідно з міжнародним правом. Також ми закликаємо мешканців ТОТ не допускати російських лікарів до обстеження своїх дітей, щоб не стати жертвою депортації.

Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь з нашою політикою конфіденційності.