Спротив пропаганді. Як окупанти до річниці вторгнення готуються

Незабаром річниця з початку повномасштабного вторгнення росіян в нашу країну, за цей час ворожа пропаганда вже “забула” з чого почалась війна. Наша з вами справа не лише не лише “забувати”, а й нагадувати всім тим хто зараз під окупацією.

На жаль ми не можемо спростовувати кожен фейк росіян щодо подій в Україні, адже тоді ми легітимізуємо їх маячню, чого й домагається ворог. Тим паче таких фейків так багато, що кожна людина яка це не відслідковує просто губиться серед потоку інформації.

Проте ми можемо постійно нагадувати хто саме почав війну, й реагувати на кожну маніпулятивну тезу аби не втратити ще більше людей на ТОТ.

За рік російська пропаганда розірвала ланцюжок подій й тепер будує світ в якому світ оголосив їм війну й їх обов’язок “захищатись”. На жаль ворог контролює більшість каналів інформації на ТОТ й тому ми з вами маємо чинити інформаційний спротив.

На наступному тижні кремль буде святкувати річницю вторгнення так, аби не акцентувати увагу, що саме москва розв’язала цю війну й обіцяла своїм громадянам швидке її переможне завершення. Тому владімір путін буде давати війні нові сенси й погрожувати світу, а сам виступ буде не 24  лютого, а напередодні.

Зараз же московські пропагандисти “взяли паузу” й розповідають про покращення які несе рф й створюють ілюзію її вічної присутності на захоплених землях. Це має з одного боку заспокоїти росіян, а з іншого втримати рівень підтримки війни серед населення, яку зараз має кремль.

Ось, наприклад, головний гауляйтер Запоріжжя євгеній баліцкій розповідає про ремонт лікарні, який виконала окупаційна влада.

Зрадник при цьому підкреслює роль путіна в цьому процесі, на противагу українській владі, яка нібито ігнорувала питання охорони здоров’я. По-перше, одразу зауважимо, що баліцкій і був до війни “українською владою”, адже з 2014 по 2019 був мажоритарником від Мелітополя, а його ставлениця галіна данильченко була секретарем міськради.

По-друге, лише з 2019 року в Мелітополі відремонтували приміщення другої міської лікарні й інфекційну лікарню. А у 2022 році мав початись ремонт того приміщення про яке звітує баліцкій й вже були виконані проєктні роботи, але планам завадила війна яку почав путін.

Загалом, аби створити ілюзію, що рф несе на захоплені території порядок й покращення росіяни або звітують про дрібниці:

Або вигадують “нові міста”. Останнє постійно обіцяє владімір сальдо, який називає себе губернатором Херонської області. Він заявляє про “будівництво” нового міста на Арабатській стрілці й навіть показав збудований урядовий квартал.

Проте на кадрах ми бачимо недобудовану клініку, яку почали будувати з 2005 року й з перервами майже добудували у 2021 році. Потім приміщення захопили росіянами. Ніякого міста на стрілці ніхто не будує.

Тим часом штучне медіа, яке видає себе за місцеве, хоча насправді створене росіянами “для боротьби з фейками”, заявило, що СРСР штучно створив українців й тепер рф це “виправляє”:

Ми не будемо навіть коментувати це, адже дивно говорити про своє існування й згадувати русифікацію, яку проводила Москва в усі часи. Просто акцентуємо увагу, що невизнання нації це і є політика нацизму, який панує у рф.

Водночас ці ж “журналісти” видають русифікацію регіону, як ініціативу місцевого населення:

В Україні, на відміну від рф, ніколи не було політики знищення російських книг. Ба більше, до початку вторгнення російські книги складали 60% від загального фонду бібліотек. Натомість росіяни на ТОТ проводять політику знищення українських книг й заміщенням їх своєю макулатурою.

До речі про книги. На тижні російські пропагандисти знову згадали агенту впливу олену лукаш, яка у 2021 році розповідала фейки про українські підручники.

Насправді в тому підручнику не говориться про те що Птолемей згадував Україну. Там йдеться про зображення сучасної України на картах давньогрецького  вченого.  Більш детальний розбір про тодішні заяви лукаш дивіться на відео.

Росіяни ніколи не вчать історію, а отже не роблять з неї висновків. На тижні була річниця виводу радянських військ з Афганістану, ось як це подав пропагандист баліцкій:

Взагалі-то війна почалась не проти радикалізму Заходу, а з вбивства співробітниками КГБ прорадянського диктатора Аміна, який на думку Москви проводив надто незалежну політику. Результатом війн стала поразка СРСР й вихід з країни, ніяких цілей досягнуто не було, а Афганістан потрапив в полон радикального руху Талібан. Ніяких інфраструктурних проєктів СРСР в країні не реалізовував.

На тижні росіяни активно поширювали фейк, що в Бахмуті влада попередила місцевих мешканців, що їх будинки спалять:

В результаті 16 лютого ніякі будинки не палили, а сам фейк створений аби пояснити чому “звільнені” рф міста зруйновані вщент. Проте деякі російські діячі не приховують, що це рф навмисно руйнує українські міста. Наприклад терорист ходаковський закликав знищити Вугледар як й Маріуполь:

Щодо Маріуполя, то російська пропаганда на тижні заявила, що знищення металургійної галузі, як й вугільної – це тільки краще:

Насправді, у 2021 році дохід від експорту металів в Україні зріс на 81,4% й становив 13 млрд доларів. Дохід металургійних компаній у січні-лютому 2022 року зріс на 34,8% до аналогічного періоду 2021 року. Потім росіяни знищили цілу галузь.

Ну й наостанок завжди найцинічніше. Цього тижня маємо одразу дві заяви запорізького зрадника владіміра рогова:

На жаль для рогова, весь світ може спостерігати за ситуацією на водосховище зі супутників. Фото з космосу демонструють, що росіяни навмисно відкрили шлюзи й спустошують Каховське водосховище.

Заяви про стримування води Україною безглузді, адже тоді вода б піднімалась в інших сховищах, а росіяни закрили б шлюз в Каховці. Наголосимо, рф проводить політику випаленої землі й навмисно позбавляє води південь України й міста вздовж Дніпра.

Другою заявою є згадка про загиблу мешканку Запоріжжя та її дітей внаслідок землетрусу в Туреччині.

Зрадник не вказує, що загибла родина виїхала до Туреччини через постійні обстріли росіянами Запоріжжя. В Україні залишився лише чоловік, який служить в ЗСУ. Тому слова рогова це піар на чужому горі.

Наступний огляд російської пропаганди очікуйте на сайті Центру національного спротиву 26 лютого.

Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь з нашою політикою конфіденційності.