Утилізація вагнерівців. Чому кремлю вигідна смерть найманців прігожина

Останніми днями конфлікт кухаря владіміра путіна євгенія прігожіна з міністерством нападу рф неможливо приховати. Пояснюємо на пальцях чому кремль використовує т.зв. “вагнерівців” як гарматне м’ясо, та до чого готуватись мобілізованим росіянам.

Імперії завжди воюють чужими руками, адже всі революції відбуваються в метрополіях, а не колоніях. Тому, аби не втрачати популярність війни воюють руками поневолених народів чиє невдоволення війною не буде помічено в столиці.

Не секрет, що перша хвиля мобілізації майже не відбувалась в Москві чи Пітері. Не секрет, що армія у рф є єдиним соціальним ліфтом для мешканців провінції, адже рф суто централізована держава, де життя у віддалених районах приречене.

Відповідно, більшість окупаційних військ складають представники етносів окупованих Москвою: буряти, інгуші, кавказькі народи й тд. Саме вони найбільше зазнали втрат на початках війни, коли похоронки розлітались по провінції, а не в Москву.

Проте російське суспільство в результаті “жовтневої революції” досі має ще одну специфіку, а саме – чітке розділення на класи. Де є пролетарії, інтелігенція, партійна номенклатура, силовики й щось типу бізнесменів-ремісників, більшість з яких перебуває у залежності у тих же силовиків.

Й навіть тут імперія знайшла вихід у вигляді створенні так званих приватних військових компаній. Одразу зауважмо, що ПВК “Вагнер” є суто терористичною організацією й не є юридично військовою компанією, бо діяльність таких у рф заборонена.

Смерть “вагнерівців” вигідна всім

Російське командування активно кидає вагнерівців як штурмове м’ясо на позиції ЗСУ, адже має унікальну ситуацію, коли смерть найманця вигідна всім сторонам конфлікту окрім самого вагнерівця.

По-перше, смерть вагнерівця не несе ніякої соціальної напруги у рф. Бо він ніби як ідейний доброволець, а головне  – більшість з них ув’язнені за жорстокі вбивства. Тобто суспільство не має до них належної емпатії.

По-друге, виплати. Вагнерівці служать півроку й отримують приблизно 240 тис. рублів за місяць служби. Приблизно такі  гроші отримують й російські солдати в складі зс рф. Проте, далеко не всі вагнерівці служать свій контракт повністю через особливості їх використання в бойових діях. За деякими оцінками група втратила вже 30% особового складу.

Також варто звернути увагу, що виплати за смерть в “пвк “вагнер” становлять від 3 до 5 млн рублів, в той час, як за смерть солдата російською армії вони становлять 7 млн рублів. Тобто вагнерівець обходиться кремлю дешевше.

По-третє, вагнерівців ніхто не шукає. Більшість з них рецидивісти, які давно не підтримують зв’язок з рідними. При цьому росіяни не забирають тіла найманці, які йдуть на позиції ЗСУ, а якщо немає тіла – нема виплат. Навіть якщо вагнерівців шукають, то родичам завжди можна повідомити, що найманець насправді сидить далі в колонії, але  іншій. Такий випадок вже фіксували журналісти BBC.

Четвертою причиною є позбавлення впливу євгенія прігожина. Ми вже писали, що в російській правлячій верхівці набирають популярності феодальні настрої, коли кожна з башт кремля готується до зміни влади. При цьому процесі важливо мати опору з “преторіанців” – військової групи, яка стане козирем в клановій боротьбі за владу.

І якщо силовики таку опору мають згідно з законодавством, то прігожин чи кадиров – ні. Восени здалось, що прігожин отримав карт-бланш, адже він розставляв своїх людей в командування (суровікін) й перехопив ініціативу на фронті під Бахмутом, фактично силами його найманців почався штурм міста.

Проте наразі вже все перегралось. Суровікіна усунули й повернули гєрасімова, який ненавидить кухаря путіна. Вагнерівці ж зазнали втрат, а отже втратили боєздатність, а з цим втратив вплив й прігожин. Останній розуміє, що його використали й роблять цапа-відбувайла, тому почав медійну атаку сєргєя шойгу, звинувачуючи того в блокуванні постачання боєкомплектів.

Що далі

Тут найцікавіше. Чужі руки для імперії закінчуються. Звичайно, що російська репресивна модель дозволяє набирати людей до в’язниць, де вони далі можуть стати контрактниками “вагнера”, але ці люди будуть вже менш вмотивовані, та й сам прігожин невідомо де опиниться через кілька місяців.

Нова хвиля мобілізації, яку готує кремль вже буде зачіпати “титульну націю” (росіян), адже людський ресурс провінцій не безкінечний, та й подальше ігнорування призову мешканців заходу рф призведе до посилення феодальних настроїв місцевих лідерів умовній Казані чи Махачкалі.

Та тактику закидання позицій ЗСУ людьми ніхто не скасовує, адже саме так вела війни рф споконвіку. Тому варто розуміти, що за вагнерівцями на позиції кинуть мобілізованих, й вже без розбору на їх етнічну приналежність. 

Тому, наразі рф та лідер окупантів владімір путін й намагається перетворити цю війну у священну, аби змотивувати мешканців великих міст помирати в чужій країні. Та варто розуміти, що “священною” ця війна є лише для путіна та його оточення, адже це єдиний сенс їх перебування при владі.

Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь з нашою політикою конфіденційності.