“Козаки” на службі кремля. Як окупанти використовують псевдокозацькі об’єднання

З вересня 2022  росія активно намагається сформувати псевдокозацькі організації на ТОТ Запорізької області.  Проєкт назвали “Козачья Хортица”. Основна його мета це підміна української ідентичності російською та поступове нав’язування ідеології “руского міра”. Обов’язково умовою участі в казацьких формуваннях є отримання російського паспорта та громадянства.

Цим питанням займається Автономна некомерційна організація “Центр соціально-культурних, науково-освітніх і управлінських рішень “Таврика” (скор. АНО “Центр “Таврика”). Ця організація зареєстрована в Криму та отримує фінансування з фонду президента росії. 

 

Цьогоріч їм виділили понад 11 млн руб. за які вони проводитимуть “культурно-масові” заходи та навіть знімуть псевдодокументальний фільм про “запорозьке козацтво як складову всеросійського казачєства”.

 

Такий підхід не новий, його російська федерація проти України активно застосовує, особливо після Помаранчевої революції. Для цього проводились різного роду культурні заходи та навіть знімались фільми. Яскравим прикладом є фільм “Тарас Бульба” де кожен козак, що падав у бою обов’язково промовляв “да святітся руссская земля”. 

 

Російські спецслужби намагались встановити контроль над найбільш численними козацькими організаціями на території України та зав’язати тісні взаємини з такими ж формуваннями на території рф. Представники цих численних організацій позиціонували себе як поборники православ’я, традиційних цінностей та загалом як політичні консерватори. 

 

Саме такий набір поглядів дозволяє ефективно ними маніпулювати. Активно у цьому процесі була залучена РПЦ в Україні (самоназва – УПЦ московського патріархату). Часто ці псевдокозаки виконували роль попівських тітушок при захопленні храмів, у протистоянні з ПЦУ, або при хресних ходах. Проте попри всі ці потуги, станом на 2014 рік лише незначна частка найбільш маргінальних груп на Луганщині підтримала російське вторгнення. Тому ворог зробив “роботу над помилками”.

 

Після окупації Криму росіяни сформували “Чєрнаморскоє казачье войско”. Його кістяк склали учасники “Всевєлікого войска Донского”, яке вже активно діяло у Ростовській області та виконувало міліцейські функції під час захоплення влади на півострові. Ці формування часто застосовувались як допоміжні для контролю за громадськістю, боротьби із несанкціонованими субкультурами та організаціями, за функціоналом дуже схоже з радянською практикою “дружинників”. 

На тимчасово окупованих територіях Сходу України козацькі організації найбільш поширені були на території Луганщини. Ті з них, що асоціювали себе з Запорозьким козацтвом були основою спротиву на Луганщині та зокрема влились у добровольчий батальйон “Айдар”. 

 

Ті ж, що асоціювали себе як нащадків Донського козацтва підтримали російське вторгнення. Надалі з них був сформований окремий казачий полк у складі 2  армійського корпусу окупаційних військ, який тривалий час розміщувався навколо Кадіївки. 

Для схожих цілей пропагування своєї культури та створення агентурної мережі для подальшої експансії росії сформували казацтво в білорусі (Козацтво Республіки Білорусь), та в Казахстані (Об’єднане козацтво Казахстану), де воно раніше не було характерне. А об’єднує їх всіх “Всєросійскоє казачье общєство”, штаб якої звісно ж в москві, за 20 хв їзди від головного штабу фсб.

 

Як зазначено вище, мета цих організацій пропаганда московських неоімперських амбіцій та ідей русского міра основою яких є московське православ’я. Як приклад, наразі російське псевдоказацтво імітує народне волевиявлення та закликає приєднати парафії РПЦвУ, що опинились на ТОТ під пряме підпорядкування РПЦ. Фейкові об’єднання тим самим виконують волю промосковських митрополитів, які бажають легітимізуватись у складі РПЦ. А надалі з них формують казачью гвардію та використовують як мобілізаційний резерв у “добровольчих батальйонах” окупаційних військ.

 

 

Тож козацтво на російських просторах немає нічого спільного з первинною ідеєю козацького руху, козацьким станом та культурою, яка несла в собі ідею народовладдя, виступала противагою авторитарним імперіям та за формою була лицарським орденом. Ці псевдо козацькі організації лише зборище чоловіків, що косплеять козацтво у найбільш химерній формі та цілковито контролюються російськими спецслужбами.

Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь з нашою політикою конфіденційності.