Спротив пропаганді. Огляд істерики російських пропагандистів

Російські пропагандисти так сильно накачують емоційно своє населення ненавистю о всього світу, що це вже більше нагадує істерику. Центр національного спротиву підготував новий огляд брехні ворога за цей тиждень.

Сучасна російська держава це квазіутворення, яке намагається переконати інших, що воно є повноцінною великою державою й для цього веде імперські війни. Останні потрібні російським елітам, адже російське суспільство не розвинулось й не утворило механізмів балансу гілок влади всередині. В результаті у рф панує диктатура і єдиним поясненням навіщо вона потрібна є зовнішній ворог.

 Все це тримається на двох стовпах: насиллю та брехні, те що рф вдало експортує всьому світу.  Тому російська пропаганда, яка діє на всіх рівнях, розповідає про унікальний шлях рф.

В уяві пересічного росіянина він має вищі моральні цінності й роль в історії ніж інші нації, а сама рф постійно рятує світ. Саме до цього пропаганда й зараз апелює аби продовжувати війну проти “світу”, а насправді проти України.

Стерши з пам’яті початок війни й перемішавши події в голові своєї жертви, кремль активно нав’язує своїм громадянам відчуття ненависті до світу, який не визнає вищий статус росіян у світі, й хоче знищити їх країну.

Бо саме ненависть є тим, що тримає всі підкорені росією народи під управлінням кремлівських еліт.  При цьому росіяни забувають проговорити, що це вони почали цю війну, адже це руйнує картинку світогляду російської пропаганди й переносить відповідальність за гибель сотен тисяч росіян на Кремль й диктатора.

На цьому тижні дуже активний владімір сальдо, колишній міський голова Херсону (2002-2012) й депутат міськради (2015-2020 років). Його окупанти призначили головою своєї адміністрації і єдиним його завданням є імітування легітимної влади рф в регіоні.

На тижні він зробив істеричну заяву щодо ініціативи перейменування в Україні рф у Московію:

По-перше, зрадник чомусь знову став погрожувати війною, хоча рф вже давно “воює” й п’яти її армії українці бачили, в тому числі в Херсоні. По-друге, іст орія сильніша сторона колаборанта.

Росія програла безліч війн у своїй історії: від Кримської війни й першої світової до Афганістану. Інша справа, що російська пропаганда не зацікавлена вчити історії й тому надиктовує своє бачення фактам замість аналізу тих подій.

По-друге, теза що рф спадкоємець Київської Русі є сумнівною, адже між цими подіями 1000 років й найцікавіше що в цьому діапазоні існувало Московське царство яке чомусь проігнорував сальдо. 

По-третє, в цьому тексті видно, що автор має комплекс неповноцінності й намагається довести вищу ступінь значущості рф з іншими державами. При цьому принижує роль США у світовій історії, роблячи це в американській технології Інтернет з американського телефону, сидячи при світлі американских електричних лампочок. Бо ці всі технології були впроваджені США.

Ну й останнє це відкрита ненависть до рідної країни й апеляцію до “Слова о полку Ігоревім”. Насправді цей твір в оригіналі не дійшов до нас. Ба більше, деякі вважають його існування містифікацією. Тим не менш, в кращому випадку сальдо читав версію твору кінця 18 ст. в адаптованому перекладі. 

Також на тижні була річниця визволення Херсону від німецьких окупантів у 1944 році. Сальдо ж звичайно порівняв захоплення міста росіянами з тими подіями:

 

Знову було заявлено про “вільне волевиявлення”, якого ніхто не бачив, адже спостерігачів там не було, а сама імітація референдуму відбувалась чотири дні під дулами автоматів. Навіть чинний міський голова Херсону Ігор Колихаєв наразі викрадений росіянами й невідоме його місцезнаходження.

Проте найцікавіше в словах сальдо, що він говорить про перше звільнення у 1944 році, й про друге у 2022 році. А коли Херсон був повторно втрачений? Місто весь цей час було в складі України й Москва це завжди визнавала, от чому сальдо уникає проблемного нюансу між цими “звільненнями”.

Пропагандист настільки цинічно ставиться до міста, яким він колись керував, що продовжує захищати його знищення й розповідати, що нібито це Україна його бомбить.

В росіян є справжня логічна хиба, що чомусь Україна постійно бомбить свої міста й знищує їх мешканців коли поруч російська армія. За всі роки Україна не чіпала свої міста, навіть під час окупації по місту не наносила хаотичних ударів (окрім ударів по мосту), але зараз почали.

В таких заявах сальдо ніколи не говорить конкретики й не надає доказів, адже їх немає. Хоча якщо в місті так багато “ваших людей”, а обстріли йдуть вдень, то чому немає кадрів прильотів й ворон з боку українських позицій? 

Один раз зрадник наводив приклад трагедії біля ЦУМу, коли росіяни вбили на Різдво сімох мирних мешканців міста. Але тоді він цинічно продемонстрував фото, де воронка якраз з боку лівого берега Дніпра, де стоять російські військові, заявивши що навпаки це бік Чорнобаївки

Тим часом головний зрадник Запоріжжя євгеній баліцкій навпаки був стриманий на тижні, але встиг звинуватити Україну.

Коментуючи вивезення українського зерна він пожалівся, що Україна “не залишила зерновози”. Тобто не дала захопити своє майно, як це роблять окупанти на ТОТ.

Також баліцкій, який був народним депутатом до 2019 року, повторив фейк про “заборону російської мови” в Україні. Так він коментував якраз таки русифікацію на ТОТ, де дітей не навчають рідної мови.

Проте станом на 2019 рік, а це після анексії півострову та війни на Сході, в Україні було 200 російських шкіл, серед них 35 на Запоріжжі. Російські школи були навіть у Львові. Йдеться про саме повністю російські школи, а не про викладання російської мови як окремого предмету, бо тоді таких шкіл значно більше.

При цьому всі російські класики вивчались у програмі зарубіжної літератури. Ніякої заборони не було.

Звичайно, що після повномасштабного вторгнення їх почали закривати, але це наслідок російської агресії, а не її причина, як це хоче подати баліцкій. Ми наводимо ці приклади, аби пояснити, що так звані “лідери регіонів” є суто пропагандистами, які лише імітують владу.

Крім баліцкого створенням паралельної діяльності на ТОТ займався владімір рогов.

Жодної такої новини на вказаному сайті немає, як й такої “акції”. Просто пропагандист знову вправляється з фотошопом. Нагадаємо, що лише за останні тижні рогов поширив низку фейкових документів від імені депутатів Верховної Ради й Духовенства.

А ось приклад маніпуляції від рогова:

Інтереси Британії, США й ще більшості країн світу полягає в тому аби інші держави не вели колоніальних війн, а тому це не підходить для рф – чий інтерес такі війни вести.

 При цьому, знову наголосимо – українська станція захоплена росіянами, й захоплена саме “бойовиками росгвардії”, а не навпаки.

Ну й третій тип пропаганди від рогова, окрім фейків та маніпуляції, є проекція:

Ось тут пропагандист проєктує культ особистості у рф й вищесказану потребу російських еліт вести нескінечні війни на Україну. Хоча звичайно, що українці ведуть цю війну не за Зеленського, а тому, що на нас напав ворог. Ну а мітингів бояться диктатури й саме тому створюють поліцейські держави як у рф, а в нормальних країнах протести – звичайне політичне явище, яких влада не боїться.

“За медіа”, яке створили в Санкт-Петербурзі і яке робить вигляд, що це запорізьке медіа, розповіло про окупацію Криму.

Та це звичайна маніпуляція, адже це лише зі слів зрадника константінова. Та головне, що це невірний напрямок оцінки подій. Бо мешканці Саратова можуть не пожаліти про вступ до Швейцарії, але щоб такого не було й існує міжнародне право, яким нехтує рф. 

Всі ці речі є відносними, та є факти. У 2014 році рф напала на Україну та анексувала Крим, за австрійським сценарієм Гітлера у 1938. Півострів покинуло 45 тис. українців. Десятки пропали безвісти. За 5 років Москва завезла на півострів від 250 до 500 тис. росіян, чим змінила демографічний склад регіону. Весь світ не визнає окупацію Криму, тому там нема туризму, міжнародного бізнесу й функціонують торгові порти.

Тим часом росія живе минулим та її депутати, які також виконують формальну функцію й не наділені владою, хочуть визнати геноцидом знищення радянських народів німецькими нацистами.

Проте свого часу в Нюрнберзі злочини нацистів проти СРСР не визнали геноцидом. Тому такий перегляд подій через майже 80 років є суто внутрішнім пропагандистським актом. Можливо світ міг би більше вивчити про ці події, якби Москва відкрила архіви того періоду, але цього рф не робить, адже не зацікавлена у вивченні історії.

Ну й на тижні пропаганда смакувала виступ міжнародного злочинця владіміра путіна, який розповідав росіянам про “нову модель економіки”.

В цілому його тези немов виправдання, що його дії досі не розвалили країну. Проте давайте проговоримо, що ВВП рф у січні впав на 3,2% й це лише офіційні дані. Оборот торгівлі впав на 6%, що менше ніж 10% у грудні, але менше ніж минулого року.

Та головне, про що мовчить диктатор, що більшість санкцій почали діяти саме наприкінці 2022 року, зокрема обмеження експорту енергоресурсів. В лютому доходи рф від продажу енергоресурсів зменшились на 46%. Починаючи з грудня російська економіка в дефіциті, лише за два місяці рф має 2,6 трлн рублів дефіциту. А за весь 2022 рік було “лише” 3,2 трлн рублів, а до цього російська економіка роками мала профіцит. Ці показники путін не коментує, а натомість розповідає про голод європейців.

Російські пропагандисти хоча й критикують Захід, але завжди використовують місцевих агентів впливу, аби ті зробили для росіян картинку, мовляв, народ там підтримує путіна і його політику:

Такер Карлсон це відомий проросійський журналіст, який полюбляє теорії змов й підтримує Дональда Трампа. В гостях в нього російську пропаганду в США транслює Дуглас МакГрегор.

Останній відомий любов’ю до рф й тим, що постійно прогнозує поразку України. Так він викликає в пересічного американця страх повторення подій в Афганістані 2021 року, а отже намагається зменшити популярність ідеї надавати Україні зброю.

За посиланням є цілий перелік прогнозів колишнього полковника щодо неминучої поразки України. Від 27 лютого 2022 року, коли він нам давав 24 години – до вересня, коли він заявив, що ЗСУ на волосині.

Останнім прикладом брехні як завжди є цинізм. Цього разу від дєніса пушиліна, якого окупанти призначили керувати своєю адміністрацією на захоплених районах Донецької області.

Гауляйтер пишається “звільненням” Волновахи, яка 8 років була під окупацією. По-перше, Волноваха завжди була в складі України, тому про яку окупацію говорить зрадник – невідомо.

По-друге, є тисячі кадрів як росіяни днями, починаючи з 24 лютого 2022 року зносили місто під корінь. Наприклад ось так виглядало місто після бомбардувань. Місто було заблоковане й постійно під обстрілами “визволителів”. Немає жодного кадру, як українці самостійно нищать свої міста.

Знову таки, типова логіка окупантів. Що зараз заважає українцям обстрілювати місто, яке недалеко від лінії зіткнення? Виходить, що українці постійно обстрілюють міста, які контролюють й припиняють це робити коли залишають місто.

Наступний огляд російської брехні очікуйте на сайті Центру національного спротиву 26 березня.

Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь з нашою політикою конфіденційності.