Як знезаразити воду

В умовах бойових дій та роботи в підпіллі часто виникає проблема у питній воді.

Фахівці Міністерства охорони здоров’я України діляться кількома методами знезараження з річок чи колодязів для пиття.

Водночас МОЗ наголошує, що споживання води з колодязів, прибудинкових свердловин і річок може бути потенційно небезпечним. Бактерії, які спричиняють захворювання, тривалий час живуть та розмножуються у воді. Тому воду з таких джерел необхідно очистити. Це можна зробити самостійно в домашніх умовах.

Перед очищенням воду потрібно оцінити за кольором та запахом.

Вода не повинна бути забарвленою: подивіться на воду в білому або прозорому посуді на білому фоні.

Наберіть половину або ⅓ об’єму пляшки та інтенсивно її потрусіть.

Якщо на поверхні є піна, то така вода не придатна для споживання.

Перевірте запах води. Якщо є хімічний, бензиновий, трупний або інший неприємний/підозрілий запах, то воду заборонено використовувати для пиття та готування їжі.

Є кілька методів, як знезаразити воду.

Кип’ятіння

Кип’ятіння – найбільш надійний спосіб очищення, пояснюють у МОЗ. 

Кип’ятіть воду протягом 10 хвилин, після чого дайте їй відстоятися 30 хвилин та охолонути природним шляхом. 

Після охолодження воду потрібно обережно злити, не збовтавши осад, який зібрався на дні. 

Активоване вугілля 

На літр води потрібно 5 таблеток. Таблетки краще подрібнити. Потрібно почекати щонайменше 8 годин, аби вода знезаразилась. 

Таблетки з активним хлором 

Перед використанням вивчіть інструкцію: на який об’єм води вони розраховані та скільки часу потрібно для знезараження. 

Дотримуйтеся інструкції при очищенні води.

Йод 

Використовуйте цей метод у крайніх випадках – наголошують у МОЗ! 

На літр води достатньо 3-4 крапель йоду. Перед споживанням води почекайте годину. 

Важливо: людям з ураженою щитоподібною залозою краще утриматись від споживання надмірних доз йоду. 

Перевір чи ти готовий до спротиву

Пройди тест на “Як знезаразити воду“.

Пройти тест
Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь з нашою політикою конфіденційності.