Спротив пропаганді. Як росіяни знецінюють жертв Другої світової війни

Ніхто більше в світі так не знецінює пам’ять жертв Другої світової як росіяни, які спекулюють на цій темі аби викликати у своїх громадян емоційну підтримку нинішньої війни. Центр національного спротиву підготував новий огляд російської брехні.

Вся російська пропагандистська машина на тимчасово окупованих територіях працює дуже просто й за одним сценарієм. Силове захоплення землі й створення там інформаційного вакууму. 

Росіяни знищують всі інституції, які там існують й натомість створюють свої. Свою “владу” з-поміж купки колаборантів, свої силові структури, свою пресу, яка імітує “голос народу”, псевдореферендуми на які ніхто не ходить й звезена масовка, що імітує добровольчий рух. Це все за підтримки російської армії.

Далі репресії або депортація всіх тих, хто не встиг втекти й не є колаборантом й ось вам “новий регіон рф”. Після цього треба наповнити весь процес сенсом, адже збільшення території не всіх росіян мотивує помирати.

Ось тут вже виходить новий етап, де згадування про те, хто почав війну вже немає, а є концепт. Росіяни моделюють другу світову, яку вони давно перетворили на мілітарний культ.

Росіяни ніколи не вчаться з війн й романтизують їх. Саме тому російська риторика прирівнює “переписування історії” до нацизму. Хоча “переписування історії” – це оксюморон, бо історія не є чимось сталим. Її досліджують й вивчають нові факти.

Кремль же створив релігію під виглядом “вєлікая атєчєствєнная” й не розсекречує архіви, аби вивчати цю тему було неможливо. Й все що не лягає в концепт релігії, по типу загарбницької війни ссср проти Фінляндії, або розділу Польщі у москві називають “нацизмом”.

Тобто, якщо хтось у світі й не знає нічого про другу світова, то це сучасні росіяни, які не вивчали цю тему. Саме крємль постійно знецінює цю війну, коли порушив світовий порядок, який був створений після цієї війни аби не допустити нових війн. 

Москва почала найбільшу війну з часів другої світової заради нових територій й на знищення цілої нації, але при цьому звинувачує в нацизмі жертву нападу, що є верхом знущання з наслідків Другої світової війни.

З наближенням 9 травня російська машина брехні буде ще більше вмикати тему нацизму й війни проти всього світу, адже росіяни – єдиний народ в світі який прагне світової війни, адже не зробив з неї висновків. 

Наразі російські пропагандисти, а це в першу чергу колаборанти, беруть кожного тижня дату з часів війни 1939-1945 й починають “насолоджуватись” нею, намагаючись провести недолугі паралелі між цими війнами, доводячи, що вони не зрадники Батьківщини, а навпаки – герої минулого. 

Ось головний зрадник Запоріжжя євгеній баліцкій, який все життя жив в Україні, був народним депутатом у Верховній Раді до 2019 року й балотувався далі, але програв вибори. Говорить, що в Україні “підняв голову нацизм”, таким чином зрадник спаплюжив пам’ять жертв нацистських концтаборів, адже використовує їх як виправдання окупації України.

В Мелітополі масовка з кількох людей з прапорами також говорить про “недопущення подій”:

Те, що російський режим з культом лідера й допустив ці події, звичайно оминається увагою. Бо завдання не вивчати війну, задача змусити росіян продовжувати воювати й нести нові смерті світу. 

Ще далі пішов його “колега” з Херсону – владімір сальдо, якого окупанти призначили “губернатором” тимчасово окупованої території.

Сальдо заявляє, що це “Одеса” окуповане місто, попри те, що сама рф завжди визнала Одесу українським містом й навіть мала там своє консульство. Весь світ знає Одесу як українське місто й визнає його таким.

Та зрадник цинічно додає, що зараз Одесі, яку до речі постійно обстрілюють росіяни, гірше ніж в часи німецької окупації коли в концтаборах було вбито 82 тис. одеситів. Ну й на довершення своєї антилюдської спекуляції, колаборант говорить відверту нацистську тезу, що в разі зайняття міста росіянами, вони знищать всі свідоцтва про перебування там “ворога”, тобто українців. 

А ось ще приклад нацизму, цього разу від людини, яка є радником владіміра путіна й одним з ідеологів цієї війни. 

Владімір мединський поділяє українців на “правильних” й неправильних. При цьому, як личить нацистському злочинцю акцентує на своїй національній приналежності й заперечує на праві існування такої держави як Україна, адже це “частина русского міра”. Ось й вся ця ціна розмов росіян про “ніколи не повторити другу світову війну”.

Навпаки, ворог настільки ідеалізує злочинців, які розпалювали цю війну, шо доходить до абсурду:

Запорізький зрадник владімір рогов, який чомусь плутає “казаків” та “козаків”, заявляє, що весь світ побачив героїзм в 300 запорожців, які у 2014 році намагалися розхитати місто й ввести туди російських диверсантів.

Насправді рогов не публікує відео героїчної битви, адже її не було. 300 сепаратистів були закидані яйцями та зеленкою місцевими мешканцями, які не хотіли війни, а не бойовиками, Й чомусь “режим” не відправив сепаратистів у підвал й  не розстріляв, й навіть нікого не затримали. Навпаки їх захищала тоді ще міліція від місцевого населення

А для всього світу 13 квітня якщо чимось й запам’яталась, то це затопленням крейсера “Москва.” Про це рогов теж не згадав. Навіть вбитих моряків ніхто не згадав, адже набагато краще писати оди сепаратистам, які пали “закидані яйцями”.

Проте не лише на другій світовій війні спекулюють російські пропагандисти. От фейковий телеканал, який росіяни створили на базі віджатої філії “Суспільне”, і який удає, що він місцевий, говорить знову про біозброю.

 

2000 документів це підтверджують, говорять у рф. Проте документів цих ніхто не бачив, й навіть “союзники” рф ніколи не порушували це питання. Цей міф й направлений суто на внутрішнього глядача. 

Дєніс пушилін, який також не має жодної влади на тимчасово окупованих районах Донеччини й виконує суто акторську роль заявив про жахливі наслідки знищення Бахмута київським режимом.

Українське місто до моменту “визволення” не мало таких наслідків, а потім “режим підірвав будівлі”. Проте якщо підірвати будівлю, то стін не лишається, адже будинок складається як картковий. Й такі випадки бувають. Проте у випадку Бахмуту, то місто в осаді “визволителів” вже рік й постійно під обстрілами російських РСЗО.

Тому єдине в чому пушилін правий, то в це в досвіді росіян знищувати міста: Мелітополь, Лисичанськ, Бахмут, Волноваха, Сєвєродонецьк й тд. При цьому, Донецьк, який Україна бомбить 8 років – на фоні цих міст абсолютно цілий.

Донецьк у 2023 році й Бахмут:

Приклад того, як працюють псевдомісцеві “журналісти” на ТОТ. В Запорізькій області окупанти створили чергове видання “запорожский вєстнік”:

Звичайно, що газета “народна” й “журналісти” “замедіа”, який створили росіяни після вторгнення роблять сюжет, де показують як люблять всі цю новостворену макулатуру. Та чому така популярна газета роздається безкоштовно? Напевно, бо це пропагандистське читво.

Вищезгаданий фейковий канал “таврія” розповідає про “тотальну мобілізацію” у Херсоні:

По-перше, росіянам важливо називати українську армію “бойовиками”, адже тоді виходить, що рф воює не проти всіх українців, а якихось “бандитів”. По-друге, це фото навпаки спростовує тезу, яку пишуть “журналісти”, адже на задньому фоні ми бачимо чоловіка призовного віку, який спокійно проходить повз стоячих військових, які “викрадають” людей на вулиці.

Ну й до речі, якраз Херсон не зачинений для журналістів всього світу, на відміну від умовного Генічеська чи Донецька. Ось один з останніх репортажів про місто. Не кажучи про те, що з міста вільний виїзд.

Також псевдожурналісти “таврії” розповідають, що рф не викрала дітей, а навпаки “діти не хочуть повертатись”.

Сам сюжет важко коментувати, але зауважимо, діти навіть в сюжеті не говорять про корупцію й інше. Це говорить голос за кадром. Ба більше, зазвичай діти рідко говорять про такі речі як корупція й саморозвиток, якщо лише їх не накачають пропагандисти.

Зауважимо, що через цей “фейк”, як кажуть росіяни, їх лідер путін фактично невиїзний з країни, адже перебуває у міжнародному розшуку. 

Вищезгаданий рогов на тижні вдавався до маніпуляцій щодо економіки рф.

Іронія в тому, що це прогноз 2020 року, а далі пандемія й російський режим вирішив добити економіку рф війною. Тому зараз росія живе дефіцитом економіки, має падіння ВВП й відтік капіталу та населення. 

Проте на додачу рогов кинув ще одну брехливу тезу:

Іронія в тому, що до початку повномасштабного вторгнення цей показник був 643 млрд доларів. Ба більше, у лютому 2023 року резерви рф становили 601 млрд доларів. Тобто падіння триває, просто є виключення. Іноді пов’язані з купівлею ЦБ рф валюти, а іноді дорожчає золото на ринку (+6% за березень 2023 року), що призводить до переоцінки резервів. 

Також рогов не говорить, що понад 400 млрд доларів з цих резервів заморожені через вторгнення й існують лише на папері центробанку рф. Тобто фактично рф за рік втратила 440 млрд резервів (через арешт та продаж), і це є ціна війни, яку плати рф.

Ну й наостанок не цинізм, а ознаки падіння російської пропаганди до останнього етапу мислення – лозунги. Коли вже немає сенсу пояснювати чому жити стало краще:

Гауляйтер тимчасово захоплених районів Луганщини лєонід пасєчнік вважає, що економіка рф розвинена й сперечатись не дозволяє.

Наступний огляд російської пропаганди очікуйте на сайті ЦНС 23 квітня.

 

Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь з нашою політикою конфіденційності.