🇺🇦 Офіційний український урядовий сайт

Не єдиними паспортами. На ТОТ змушують обмінювати усі документи на російський зразок

Сімнадцятьом учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС з Луганщини, які опинилися в окупації, були вручені посвідчення ліквідатора російського зразка. У такий спосіб окупанти знищують правовий зв’язок цих громадян з Україною. Росія, фактично, стирає будь яку згадку про правовий статус цих людей, наданий Україною, і змушує їх визнати свою належність до держави-агресора.

Таким чином, людей, які ризикували своїм здоров’ям та життям під час ліквідації наслідків катастрофи на ЧАЕС, фактично ставлять перед вибором: або вони підкоряються новим вимогам окупаційної влади, або втрачають статус і соціальні пільги, які отримували за свої заслуги. 

Цинічність ситуації ще й в тому, що аварія на ЧАЕС є однією з найбільших техногенних трагедій в історії людства. Чорнобильська трагедія також стала символом провалу радянської політичної системи, яку повністю унаслідував нинішній кремль.

Примусова паспортизація та заміна документів є частиною ширшої політики асиміляції та контролю, яку росія намагається нав’язати українцям на окупованих територіях. До кінця 2024 року кремль планує на тимчасово окупованих територіях України “паспортизувати” усе місцеве населення віком від 14 років.

Закликаємо допомагати Силам оборони України якомога швидше звільнити українські землі від кремлівських злочинців. Маєте інформацію про ворога, його позиції, розташування особового складу чи техніки – надсилайте сюди. Анонімність гарантуємо.

Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь з нашою політикою конфіденційності.