🇺🇦 Офіційний український урядовий сайт

Окупанти готуються до вивозу з ТОТ Донеччини артефакти 11 століття

Російські окупанти вдалися до нової схеми вивозу із тимчасово окупованої території України  музейних експонатів та артефактів. Один із таких прикладів стався на Донеччині. Тут бойовики росгвардії передали Маріупольському краєзнавчому музею нібито знайдені під час “робіт” кам’яні постаті, що належать культурі половців часів XI–XII століть. Знайденим надмогильним статуям вже дали оцінку “спеціалісти” музею й обіцяють найближчим часом вирішити їх долю.

Відомо, що від часу, коли Маріупольський краєзнавчий музей опинився в руках російських колаборантів, він став такою собі прокладкою, через котру “узаконюються” та вносяться у російський реєстр викрадені культурні цінності, що належать Україні. Згодом такі експонати опиняються у сховищах та музейних залах рф.  

На початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, однією з перших жертв російських обстрілів став Маріупольський краєзнавчий музей. Будівля музею була повністю зруйнована після влучення снаряда, внаслідок чого спалахнула масштабна пожежа. Однак головною причиною втрати значної частини історичних цінностей стали не стільки наслідки вогню, скільки систематичне знищення експонатів мародерами та російськими військовими.

З перших днів окупації росіяни почали вивозити найцінніші артефакти з музею до окупованого Донецька. Серед викрадених експонатів були унікальні предмети історичного та культурного значення, які символізували спадщину Маріуполя та всього регіону. Частину колекції, включаючи картини видатного художника Архипа Куїнджі, окупантам передала тодішня директорка музею наталія капусникова. Після цього вона втекла з Маріуполя на територію росії, фактично зрадивши своє місто та культурну спадщину України.

Місце капусникової зайняла інша колаборантка – раїса божко, яка стала новою “керівницею” Маріупольського краєзнавчого музею під окупаційною владою. Під її керівництвом відбувається подальше знищення та викрадення культурних надбань музею, що має непоправні наслідки для української історичної спадщини.

Втрата Маріупольського краєзнавчого музею стала ще одним символом агресивної політики росії, спрямованої на стирання культурної ідентичності окупованих територій та присвоєння чужих історичних скарбів. Припинити ці злочини можливо тільки після повної деокупації українських земель та притягненні до відповідальності злочинців. Допомагай Силам оборони України наближати цей час! Повідомляй інформацію про ворога та його колаборантів на наш чат-бот. 

Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь з нашою політикою конфіденційності.