Як зробити трафарет своїми руками

Доволі значний вплив на спокій та комфорт окупантів можна чинити “маркуючи” простір. Магазини, вулиці, будівлію Доволі успішно показала себе ініціатива жовта стрічка. З метою полегшення нанесення символів на стіни шляхом графіті, сьогодні поговоримо про такий інструмент як трафаарет, а саме про те як його зробити і якими вони бувають.

Трафарет (stencil) – є одним з найбільш характерних атрибутів вуличного мистецтва. Він використовується для нанесення на поверхні різних символів і візерунків – букв, цифр і простих фігур, що мають обмежену кількість деталей.

Виготовлення трафарету справа не хитра. Всі трафарети умовно можна розділити на одношарові і багатошарові.

ОДНОШАРОВІ ТРАФАРЕТИ

Для створення одношарового трафарету будь-якого зображення передує невелика обробка. Найпростіше використовувати для цього комп’ютер або ж зробити все руками. Така адаптація полягає в корекції форми майбутнього малюнка: необхідно щоб таке зображення мало чіткі контури і сполучні лінії, які дозволяють наносити зображення за один раз, одне розпилення. Далі вибір матеріалу для майбутнього трафарету – для багаторазового нанесення зображення слід застосовувати більш щільні матеріали: картон або тонкий пластик. Для одноразового використання підійде папір або будь-який клейкий матеріал. Який легко видалити з поверхні.

Підготовлений малюнок переноситься на матеріал. Далі візерунок вирізається, наприклад, канцелярським ножем. Але слід пам’ятати, що контури не можна замикати – необхідно залишати перемички для зв’язку непромальованих частин із загальним контуром. Слід звернути увагу, що цього правила можна не дотримуватися в разі роботи з клейким матеріалом.

БАГАТОШАРОВІ ТРАФАРЕТИ

Багатошарові трафарети по суті нічим не відрізняються від одношарових. Багатошарові трафаретні зображення формуються з декількох одношарових. Така методика дозволяє наносити одним шаром частини складного зображення. Наприклад, шар тіней, основний об’єкт і шари різних кольорів. Шари слід наносити по черзі і дотримуватися головного правила – від великих деталей до дрібних. При роботі з багатошаровими трафаретами необхідно стежити, щоб кожен наступний шар не перекривав деталі попереднього: 1-й шар – особа, 2-й шар очі. 3-й шар зіниці.

При нанесенні зображень на стіни чи транспорт, завжди пам’ятайте про правила власної безпеки. Не дамо окупанту спокійно розгулювати містами та селами. Перемога за нами!

На нашому Youtube каналі є детальна відео-інструкція як виготовляти і наносити трафарет.

Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтесь з нашою політикою конфіденційності.